Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Firmama koje se bave prevozom putnika u drumskom saobraćaju dodeliće se paketom državne pomoći subvencije od 600 evra po autobusu sa licencom za šest meseci, saopštilo je danas Ministarstvo gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije. 

Pomoć će, kako se navodi u saopštenju posle sastanka ministra Tomislava Momirovića sa udruženjima prevoznika, biti dodeljena licenciranim autobuskim prevoznicima, obračunata u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan kada je  dodeljena, po svakom autobusu za koga prevoznik poseduje Izvod licence.

„Subvencije za podršku rada autobuskih prevoznika imaju za cilj očuvanje njihove delatnosti i radnih mesta u delatnosti prevoza jer se godinama suočavamo da nam se radna snaga iz tog polja odliva i vozači odlaze da rade u zemljama Evropske unije“, rekao je Momirović.

Predsednica Odbora direktora Srbijatransporta i Svetlana Bjeličić rekla je da je pomoć došla u pravom trenutku.

„Svi smo se poneli krajnje odgovorno, nismo otpuštali radnike, pored ovih mera iako su kratkoročne a neophodne, verujemo da će resorno ministarstvo i država stati uz nas kako bi saobraćaj podigli i održali“, rekla je Bjeličić koja je i suvlasnica firme za prevoz putnika “Raketa AB“ iz Bajine Bašte

Da bi prevoznik ostvario pravo na subvenciju potrebno je da nad firmom nije pokrenut stečajni postupak ili se sprovodi postupak za unapred propremljen plan reorganizacije ili da na snazi nisu mere iz unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR) i da prevoznik nije organizovan kao javno preduzeće.

Pravo na korišćenje subvencije gubi se ukoliko prevoznik smanji broj zaposlenih za više od deset odsto u periodu od šest meseci, počevši od dana usvajanja Programa subvencija, ne računajući zaposlene koji su sa prevoznikom zaključili ugovor o radu na odredjeno vreme.

Prevoznik je, u slučaju da nezakonito otpusti radnika dužan da vrati sredstava sa kamatom obračunatom po stopi po kojoj se vrši obračun kamate za kašnjenje u isplati poreskih obaveza.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar