Foto: Shutterstock

Zarade 160, od ukupno 330 radnika saobraćajnog preduzeća "Lastra", bile su ispod zakonom propisanog minimalca. Upravo ovo je razlog što je protiv ove kompanije, ali i njenog direktora, inspektor rada podneo zahtev za pokretanje prekršajnog postupka u Prekršajnom sudu u Beogradu.

Pišu: Tanja Milovanović i Daniela Ilić Krasić

„Inspektor rada je, postupajući po anonimnoj prijavi koja se odnosi na isplatu zarade zaposlenima u privrednom društvu „Lastra“ sa sedištem u Lazarevcu, izvršio inspekcijski nadzor u sedništu privrednog društva 24. jula 2020. Tom prilikom je, na osnovu dokumentacije, zapisnički konstatovao da poslodavac većini zaposlenih – 160 od 330 – isplaćuje zaradu u iznosu manjem od zagarantovane minimalne zarade“, navodi se u Zahtevu za pokretanje prekršajnog postupka u koji je Nova.rs imala uvid.

Foto: Shutterstock

Time, kako se ocenjuje u zahtevu, postoji „osnovana sumnja da je poslodavac izvršio prekršaj iz člana 273. Zakona o radu“.

„Zakonom o radu propisano je da zaposleni ima pravo na minimalnu zaradu koja se određuje na osnovu minimalne cene rada“, navodi se u obrazloženju ovog zahteva.

Takođe se ukazuje da je za ovaj prekršaj propisana kazna od 800.000 do dva miliona dinara za kompaniju koja zaposlenima ne isplate zaradu, odnosno minimalnu zaradu.

Inspekcija rada na ovu povredu zakona ukazala je i resornom Ministarstvu rada.

Poslodavac će morati da inspektoru rada dostavi obračunske i isplatne liste svih zaposlenih u privrednom društvu, za mesec oktobar, u roku od 15 dana od isteka roka za izvršenje.

Komentar na podnetu prekršaju prijavu zbog plaćanja radnika ispod minimalca u saobraćajnom preduzeću „Lastra“ – nismo dobili do trenutka objave teksta.

Inače, saobraćajno preduzeće „Lastra“, Lazarevac, osnovano je u maju 2002. godine, i prema podacima sa zvanične internet stranica, njen osnivač je Saobraćajno preduzeće „Lasta“ Beograd.

„Lastra“ je osnovana, kako se navodi – za obavljanje velikog broja delatnosti, ali je u prvom planu bila delatnost prevoza putnika u drumskom saobraćaju.

U okviru preduzeća, od samog osnivanja funkcionišu Autobuske stanice u Lazarevcu i Ljuboviji. Na dan osnivanja društvo ima 657 zaposlenih.

Prvog dana septembra, „Lastra“ ima 331 zaposlenog radnika i raspolaže, kako se navodi –  voznim parkom od 109 autobusa.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare