Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

Od hiljadu evra do pet miliona evra. Tako su se kretale cene kuća u Srbiji koje su promenile vlasnika tokom prve polovine ove godine. U izveštaju Republičkog geodetskog zavoda navodi se da su cene od hiljadu evra za kuću ostvarene u više gradova u Srbiji, dok je najskuplja prodata u beogradskoj opštini Savski venac. Sagovornici portala N1 ističu da se povoljne kuće za život na tržištu mogu pronaći uglavnom za oko 10.000 evra, a da pomenuti objekti od svega hiljadu evra ili ne postoje, ili su u ruševnom stanju - poput kuće od slame iz stare priče o tri praseta.

Od početka godine kuće po ceni od svega hiljadu evra kupovale su se u opštini Zrenjanin, Leskovac, Kikinda. Potom u opštini Čačak, dok je najjeftinija kuća u Kragujevcu prodata za 1.020 evra. U opštinama Subotica i Bečej najniža cena bila je 1.200 evra, na području Sombora 1.500 evra, Šapca 1.500 evra, Kruševca 2.000 evra…

Tako kaže statistika RGZ za prvu polovinu 2021. godine, sačinjena na osnovu 89.463 ugovora koje su notari dostavili zavodu. A kako je „na terenu“?

„Na sajtu za nekretnine 4zida.rs ima svega nekoliko kuća čija je cena manja od 5.000 evra. Njihova cena se kreće od 2.000 evra do 4.500 evra, jedna se nalazi u Vojvodini, a ostale u centralnoj i južnoj Srbiji – u okolini Kraljeva, Leskovca i Dimitrovgrada“, kaže za portal N1 Jasmina Gavrilov Dražić sa sajta 4zida.rs.

Većina kuća koja se prodaje po vrlo niskim cenama, ističe naša sagovornica, zahteva kompletno renoviranje ili nema uvedenu struju ili vodu. Praktično, najveću vrednost čini plac tj. zemljište na kom se kuća nalazi.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar