Podeli
Foto: Shutterstock

Što smo mirovali - mirovali smo. Pauza - takozvani moratorijum na otplatu kreditnih rata - završen je u svim bankama u Srbiji. Plaćanje rata se nastavlja tamo gde smo stali 31. marta, samo što će sada biti uvećane za obračunatu a neplaćenu kamatu tokom prethodna tri meseca.

Oko 94 odsto dužnika nije plaćalo svoje kreditne rate tokom aprila, maja i juna meseca. Moratorijum, koji je Narodna banka Srbije “propisala” za sve građane i privrednike koji se protiv njega ne pobune trajao je 90 dana. Za to vreme, dok se rate nisu plaćale, tekao je obračun kamate za svih 90 dana. Ta kamata će se sada raspodeliti na sve preostale rate koje konkretni dužnik vraća. Koliko je kome koja banka tačno zaračunala biće poznato tek kada im na adresu stignu novi otplatni planovi.

Banke su uveliko počele da šalju nove obračune rata. Šalju se, kako nam je potvrđeno u više banaka – i mejlom i pismeno, na kućnu adresu. Datumi otplate trebalo bi da ostanu isti, a rata nešto uvećana.

Nijednom korisniku neće biti zaračunat isti iznos kamate za protekli period. Razlog je što si otplaćuju različite iznose, zajmljene pod različitim uslovima, na različite rokove otplate, uz drugačiju cenu. To znači da će onaj ko je podigao veći iznos kredita platiti i veću kamatu. Isto važi i za onoga čija je kamatna stopa viša, kao i za onoga čiji je duži rok otplate.

Uz sve to – nije isto u kom trenutku otplate je stopiran kredit za dužnika.

Foto: Shutterstock

Tako će onaj kome je preostalo više rata – platiti sada i veću kamatu.

Najskuplje će proći oni koji su u moratorijum ušli posle tek nekoliko plaćenih rata kredita. Jer, iako je svaka rata kredita jednaka (uvek je isti iznos u evrima, ili je isti iznos u dinarima, dok se ne promeni kamatna stopa), nije u svakoj rati jednako zastupljena kamata.

Na konkretnom primeru bi to izgledalo ovako: dva korisnika, u razmaku od šest meseci, podignu isti iznos kredita, na isti rok otplate, pod istom kamatnom stopom.

Prvi otplati dve rate i uđe u moratorijum, a drugi otplati osam rata, jer se ranije zadužio, i uđe u moratorijum.

Iako je obojici bio identičan iznos rate pre pauze, više neće biti – korisnik koji je otplatio osam rata otplatio je i više prvobitno zaračunate kamate, pa će mu sada za ova tri meseca banka zaračunati manji iznos kamate. Korisnik koji je platio samo dve rate, neće biti te sreće – na ime kamate biće mu zaračunat viši iznos, jer je banci pre moratorijuma vratio manje para na ime kamate, ali i glavnice duga.

Šta ako neko ne može da nastavi otplatu

Građani koji ne mogu odmah da nastave otplatu rata – smanjena im je plata zbog korona-krize, ili su tokom vanrednog stanja ostali bez posla, mogu da se obrate svojoj banci kako bi se moratorijum produžio za još neki period.

Na ovo je ukazao i generalni sekretar Udruženja banaka Srbije rekavši da i  klijenti još nisu tražili produženje moratorijuma i da je sve svar dogovora sa bankama.

“Bankarski sektor razume i privedu i građane i u interesu mu je da svi mogu da izmire svoje obaveze”, rekao je Vladimir Vasić, gensek Udruženja, pozvavši sve koji imaju objektivne probleme da se jave bankama, a ostale da počnu da izmiruju svoje obaveze.

Da neće biti generalnog produženja moratorijuma za sve dužnike za Nova.rs je još ranije potvrdila Narodna banka Srbije.

O eventualnom produžetku zastoja u otplati kreditnih rata odlučivaće – banke.

Foto: Shutterstock

Odlukom o moratorijumu, koji su gotovo sve banke započele 31. marta, predviđeno je da dužnici tokom ovih 90 dana ništa ne plaćaju, da se kamata propisana u tom periodu raspodeli na preostale rate, a rok otplate produži za dodatna tri meseca.

Klijenti, po navodima NBS, imaju mogućnost da sa bankom dogovore i neki drugi – alternativni – način otplate svojih obaveza.

“Ukoliko procene da je za njih to prihvatiljivije  i to zahtevaju od banke. Banka ima regulatornu mogućnost da klijentu ponudi i druge olakšice pored propisanog moratorijuma, uključujući i duže trajanje zastoja u otplati obaveze”, pojasnili su u centralnoj banci.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar