Kredit za auto je, za veliki broj građana Srbije, jedini način da kupe vozilo. Ova pozajmica odobrava se za kupovinu i novih, kao i polovnih automobila, a pored kamata, problem može da bude i obavezno učešće, koje iznosi 30 odsto vrednosti vozila - ali je ovaj trošak moguće izbeći.

Auto kredit je vrsta bankarske pozajmice koja je namenjena, kako i samo ime kaže, isključivo za kupovinu automobila, ali i drugih motornih vozila, poput motocikla, skutera ili kvada.

Banke u Srbiji odobravaju kredite za auto u iznosu i do 100.000 evra, sa periodom otplate do 84 meseca, odnosno sedam godina, a kamate idu i do 16 odsto.

Auto kredit kalkulator

Auto kredit kalkulator je brz i jednostavan način da potencijalni bankarski klijenti, koji žele da se zaduže na ovaj način, izračunaju kolika će im biti rata. Tako oni mogu i pre odlaska u banku da provere da li bi, kada u obzir uzmu visinu svoje plate, mogli da otplaćuju ratu kredita za automobil koji im se dopada.

Foto:shutterstock

Mi smo koristili dva iznosa – 5.000 i 15.000 evra. U oba primera uzeli smo fiksnu kamatnu stopu (jedina opcija koju nudi kalkulator banke) najveći rok otplate od sedam godina i učešće od 30 odsto, jer uglavnom toliko traže banke.

PROČITAJTE JOŠ

Za automobil koji košta 5.000 evra, učešće je 1.500, a sam iznos kredita 3.500.

Na sedam godina, mesečna rata biće oko 55 evra, a ukupan iznos koji će klijent vratiti banci – 4.720.

Kada je u pitanju skuplji automobil, od 15.000 evra, učešće će biti 4.500, a kredit 10.500. U ovom slučaju, mesečna rata biće oko 170 evra, a konačni iznos koji će klijent vratiti banci oko 14.200.

Intesa auto kredit

Banka Intesa nudi kredit za auto samo sa fiksnom kamatnom stopom, od osam do 10 odsto (u zavnisnosti do toga da li kupac vozila ima otovren račun u ovoj ili nekoj drugoj banci), u iznosu od 2.000 do 30.000 evra i rokom otplate od 18 do 84 meseca.

Foto: Shutterstock

Učešće je obavezno i iznosi 30 odsto vrednosti automobila.

Dokumentacija za podizanje kredita za auto zavisi od toga da li kredit podiže penzioner ili neko ko je stalno zaposlen, što su dve grupe stanovništva kojima Intesa odobrava ovu vrstu pozajmice.

Na sajtu banke navodi se da za kredite do 15.000 evra ne postoji obaveza kasko osiguranja, niti uspostavljanja zaloga na vozilu.

Intesa nudi opciju i auto kredita u dinarima, i to od 200.000 do 2,5 miliona dinara, sa fiksnom kamatom od 10,65 do 12,99 odsto. Kao i kod kredita u evrima, period otplate ide od 18 do 84 meseca, a razlika je u tome što u ovom slučaju nije potrebno obezbediti učešće.

OTP auto kredit

Isključivo fiksnu kamatnu stopu od 5,88 odsto nudi i OTP banka, a period otplate takođe ide od 13 do 84 meseca. Za kredite od 500 do 15.000 evra u dinarskoj protivvrednosti nije potrebno kasko osiguranje, niti uspostavljanje zaloga na automobilu, ali za veće iznose jeste.

PROČITAJTE JOŠ

Takođe, potrebno je obezbediti učešće od 30 odsto vrednosti automobila.

Auto kredit bez učešća

Iako je za mnoge građane 30 odsto vrednosti automobila veliki iznos koji treba da se prikupi u kešu, postoji opcija da se kredit podigne bez učešća. Naime, ovu opciju banke nude za dinarske kredite.

Sajam automobila Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Dakle, jedina opcija za podizanje auto kredita bez učešća jeste da se podigne pozajmica u domaćoj valuti, ne u evrima, mada ovu opciju ne vide sve banke.

Foto:shutterstock

Auto kredit za polovna vozila

S obzirom na to da automobil nije jeftina investicija, većina građana bira da kupi polovno vozilo.

Sajam automobila Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

S obzirom na to da sada postoje autoparkovi koji su prijavljeni kao pravna lica, u tim slučajevima važe ista pravila kao i kada se kupuje novo vozilo – potrebna je ista dokumentacija, iste su kamate, uslovi zaduživanja…

Međutim, ako potencijalni kupac želi da novo vozilo kupi od fizičkog lica, uslovi su malo drugačiji.

Takva kupovina, naime, moguća je jedino uz posredovanje auto dilera. U praksi, to znači da prodavac ostavlja automobil na placu kod auto dilera, a kada neko želi da ga kupo, diler izdaje potvrdu da je posredovao u prodaji. Ukoliko su svi uslovi ispunjeni, banka će isplatiti kredit dileru.

Dakle, tada fizičko lice prodaje automobil drugom fizičkom licu, ali je to moguće isključivo uz posredovanje dilera.

Foto: Shutterstock

Naravno, polovan automobil može da se kupi i od fizičkog lica bez auto dilera, ali tada nije moguće podići kredit za auto, već isključivo gotovinski.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare