Kredit za refinansiranje građani mogu da podignu kako bi došli do povoljnijih uslova od onih koje trenutno imaju, pa tako otplate već postojeći kredit, a dokumentacija koja je za to potrebna zavisi od toga da li se za ovu bankarsku pozajmicu interesuju zaposleni, penzioneri ili paušalci.

Dokumentacija potrebna za podizanje kredita za refinansiranje zapravo zavisi od toga da li ovu pozajmicu podiže neko ko je stalno zaposlen ili ipak ima ugovor na određeno vreme, penzioner ili pak paušalac, a iako svaka banka za sebe može da odredi dodatnu dokumentaciju, ovo je osnovna i neophodna.

Foto:Shutterstock

Dokumentacija za sve korisnike kredita za refinansiranje

Bez obzira na to da li su zaposleni, penzioneri ili paušalci, svi korisnici kredita za refinansiranje treba banci da dostave lični identifikacioni dokument, dakle ličnu kartu ili pasoš. Potom, potrebna je potvrda o ostatku duga koji se refinansira. Ukoliko se refinansira neki drugi bankarski proizvod, recimo dug na ime kreditne kartice, umesto potvrde o ostatku duga potrebno je dostaviti ugovor o tom kreditnom proizvodu ili izvod po računu gde je naveden broj tekućeg računa, a ovaj dokument ne odnosi se na penzionere.

Dokumentacija za stalno zaposlene

Bankarski klijenti koji su stalno zaposleni, treba da pripreme potvrdu o visini primanja koju overava poslodavac. Ukoliko poslodavac na potvrdi nije naveo neto I bruto iznos plate, klijent treba da dostavi overene platne listiće za prethodna tri meseca. Takođe, potrebna je izjava o prenosu plate u banku koja odobrava kredit, kao i izvod sa računa, ukoliko klijent ima račun u drugoj banci, za protekli period, koji uglavnom varira od tri do osam meseci.

Dokumentacija za zaposlene na određeno vreme

Postoje i banke koje odobravaju kredit za refinansiranje i za zaposlene na određeno vreme, kao i zaposlene koji imaju ugovor “za stalno”, ali tek na nekoliko meseci, uglavnom tri. Inače, banka može da odobri kredit klijentu koji nije stalno zaposlen, ali samo ako poslednja rata kredita ne dospeva na naplatu nakon isticanja ugovora. U tom slučaju, potrebno je dostaviti ugovor o radu ili kopiju radne knjižice. Banka će zatim klijentu tražiti izvod sa računa u banci sa kojeg mogu da se utvrde prilivi plate za protekli vremenski period, barem tri meseca ili, s druge strane, PPP PD1 obrazac za isti period, što je zapravo poreska prijava o obračunatim porezima i doprinosima.

Dokumentacija za “domaće” penzionere

Banke koje odobravaju kredite za refinansiranje penzionerima, na prvom mestu će od klijenta tražiti, pored ličnog dokumenta,penzioni ček za protekli period, uglavnom od mesec dana do tri meseca. Ukoliko penzioner ipak ne raspolaže čekovima, biće potrebno da banci dostavi potvrdu o visini primanja sa naznakom o iznosu penzije, koju overava PIO fond.Penzioneri treba da dostave i ovlašćenje za prenos penzije na tekući račun banke kod koje žele da se zaduže. Na kraju, najstariji građani treba da pripreme i izvod sa računa za određeni period, uglavnom tri meseca. Neke banke nude potencijalnim klijentima opciju da, ukoliko ne žele da prenesu penziju, onda treba da dostave administrativnu zabranu AZ1 i AZ2.

Dokumentacija za devizne penzionere

Ukoliko kredit za refinansiranje podiže penzioner koji prima penziju iz inostranstva, i to baš na račun u banci u kojoj želi da se zaduži, on treba da dostavi rešenje tog inostranog penzionog fonda najčešće za prethodna tri meseca, naravno prevedeno na srpski jezik i overeno od strane tumača, kao i izvod po računu za isti period.

PROČITAJTE JOŠ

U slučaju da penzioner prima penziju preko specijalizovane Agencije za inostrane penzije, onda treba da dostavi uglavnom tromesečni izvod sa računa iz banke u kojoj prima penziju, a potrebna je i potvrda agenta koji vrši isplatu da se radi o isplati po osnovu penzije, što se dokazuje kopijom SWIFT-a za poslednje tri uplate i zbirnim spiskom za rasnjižavanje penzija.

Dokumentacija za paušalce

Samozaposleni bankarski klijenti, paušalci, kako bi dobili kredit za refinansiranje, treba da dostave akontaciono rešenje za prethodnu poslovnu godinu, odnosno uverenje iz Poreske uprave o visini poreske osnovice na koju se plaćaju porezi i doprinosi. Potom, sledeći dokument je uverenje o plaćenom porezu, i to ne starije od 30 dana, s tim da, ukoliko je na uverenju navedena mesečna osnovica ili zarada, onda nije potrebno akontaciono rešenje.

Paušalci treba da pripreme i promet po računu za dve godine, kao i promet po računu tekuće godine, odnosno potvrdu o prometu u banci, ali i OP obrazac, što je zapravo vrsta potvrde koja se dobija kod notara, a koja služi kao dokaz da je potpis ovlašćenog lica tačan i da ta osoba zaista ima ovlašenje da predstavlja neko privredno društvo.

Dokumentacija za paušalce sa dodatnim ugovorima

Ova grupa građana prilikom podizanja kredita za refinansiranje treba da dostavi akontaciono rešenje za prethodnu poslovnu godinu, kao i uverenje o plaćenom porezu, ne starije od 30 dana. Inače, ukoliko je na uverenju navedena mesečna osnovica ili zarada, onda nije potrebno akontaciono rešenje.

Foto: Shutterstock

Naredni potrebni dokument je ugovor sa kompanijom, čiji rok važenja mora biti u skladu sa rokom otplate kredita ili na neodređeno vreme, a treba imati u vidu da banke uglavnom traže da firma sa kojom se sklapa ugovor posluje barem 24 meseca, dakle dve godine.

Ako kompanija ipak posluje kraće, dodatni uslov je da klijent dokumentuje sva svoja prethodna angažovanja u drugim firmama, za najmanje dve godine unazad.

Pored prometa po računu za te dve godine, potrebno je da svako pojedinačno angažovanje nije bilo kraće od šest meseci do godinu dana, što klijent dokazuje tako što dostavlja banci svaki pojedinačni ugovor na uvid, kao i promet po računu po kom se vide uplate.

Ukoliko klijent ima potpisan ugovor o saradnji sa kompanijom koja nije registrovana u Srbiji, prvi uslov koji mora da bude ispunjen je da ta kompanija postoji ponovo najmanje 24 meseca. Takođe, potrebno je da klijent da dostavi promet po računu iz banke po kom se vide uplate po ugovoru za minimum godinu dana. Klijent, međutim, može da aplicira za kredit iako je ugovor sa tom firmom kraći od dve godine, ali nikako kraći od tri meseca, i to samo pod uslovom da dostavi dokaze o postojanju angažmana na istim poslovima sa drugim poslodavcima – ugovor o saradnji sa mesečnom, kvartalnom, polugodišnjom ili godišnjom nadoknadom, ugovor o stalnom radnom odnosu i izvod po računu, u trajanju od najmanje 12 meseci. Na kraju, potreban je OP obrazac.

Dokumentacija za preduzetnike sa prostim/dvojnim knjigovodstvom

Ova grupa građana prilikom podizanja kredita za refinansiranje treba da dostavi akontaciono rešenje za prethodnu poslovnu godinu, konačno poresko rešenje, poresku prijavu za akontaciono utvrđivanje poreza – obrazac PPDG – 1S ili izvod iz pojedinačne poreske prijave PPP PD 1 (šestomesečni pregled), i to ako se klijent opredelio za samooporezivanje.

Foto: Shutterstock

Potom, potrebno je da ovaj klijent dostavi šestomesečni izvod sa računa iz banke gde prima zaradu. Potrebno je dostaviti i uverenje o plaćenom porezu, i to ne starije od 30 dana, ukoliko Poreska uprava na istoj naznači iznos prijavljenog ličnog dohotka za preduzetnika. Ukoliko je na uverenju navedena mesečna osnovica ili zarada, akontaciono rešenje nije potrebno. Ipak, potrebni su još i finansijski izveštaji za poslednje dve godine, bruto bilansi za tekuću godinu i OP obrazac.

Dokumentacija za vlasnike firmi

Vlasnici firmi koji apliciraju za gotovinski kredit treba da dostave uverenje Poreske uprave o izmirenim porezima sa danom podnošenja zahteva i o visini poreske osnovice za prethodna tri meseca, ne starije od 30 dana. Takođe, vlasnicima firmi je, kako navode iz banaka, potrebna potvrda o visini primanja, kao i promet po računu banke gde prima zaradu, i to za prethodnih godinu dana, kao i OP obrazac.

Foto: Shutterstock

Dokumentacija za plasiranje kredita

Za plasiranje kredita, klijenti treba da dostave ličnu menicu, a menicu firme treba da pripreme oni koji su samozaposleni, odnosno paušalci i preduzetnici sa prostim i dvojnim knjigovodstvom. Potom treba pripremiti i administrativnu zabranu ukoliko klijent ne prima platu preko računa u banci u kojoj se zadužuje ili u zavisnosti od procene kreditnog rizika banke. Na kraju, klijent treba da dostavi i polisu životnog ili osiguranja od nezaposlenosti, ukoliko je odabrao da se obezbedi na ovaj način, mada to nije obavezno.

BONUS VIDEO Dobre vesti za korisnike stambenih kredita – ali da li će ih na kraju platiti sa kamatom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar