Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Kragujevačka lokalna skupština danas je usvojila budžet za sledeću godinu koji je projektovan na 9,2 milijarde dinara, ocenjujući da je uravnotežen, razvojni i socijalni. Međutim, iz redova malobrojne opozicije stigle su kritike da je grad prezadužen i da budžetom nisu predviđene posledice koje će pandemija ostaviti na privredu i u narednoj godini, te da  zbog toga budžet nikako ne može da bude razvojni. Povećan je porez na imovinu fizičkih lica, a poskupile su i komunalne usluge.

Najveći priliv u gradski budžet u narednoj godini, kragujevačka vlast očekuje od povećanja poreza na imovinu fizičkih lica za 33 odsto, kao i od prodaje zemljišta u vrednosti od oko dve milijarde dinara.

Gradski  većnik za finansije Nenad Stanišić, obrazlažući novi budžet, rekao je da se on „nalazi između ovogodišnjeg inicijalnog budžeta i rebalansa koji je urađen“ dodajući da je iz „tekućih prihoda povećan za 12 odsto u odnosu na rebalans“, te da će biti razvojni i investicioni.

On je takođe dodao da će biti i restrikcija u izdvajanju iz gradske kase, ali  da se to, kako je pojasnio, neće odnositi na građane, obrazovne, socijalne i institucije kulture, već  na „potrošnju koja se generiše unutar gradske uprave“, ne navodeći konkretno na koje troškove misli.

Tokom rasprave o budžetu, opozicioni odbornici  podsetili su na velika dugovanja koja ima grad, ocenjujući da će „ambicije vladajuće većine“ pasti na teret građana koji će povećanjem nameta biti prinuđeni da pune budžet.

Foto: kragujevac.rs

Ivica Samailović iz stranke Zajedno za Šumadiju,  rekao je da „Grad i JKP Šumadija duguju oko 70 miliona evra“,  navodeći  da će građani povećanjem poreza morati da plate „harač“, kako bi se punio buđet za navodne investicije.

On je ocenio  da aktuelna vlast u prethodnih šest godina nije realizovala nijednu kapitalnu investiciju, pa sumnja da će tako biti i u narednoj, kada se kako je rekao, očekuje veliki broj otpuštanja u ugostiteljskom i turističkom sektoru zbog pandemije virusa.

Opozicija je takođe kritikovala nacrt budžeta uz ocenu da su planom predviđena mala davanja za poljoprvredu, što je kako su naveli, uvredljivo za srpskog seljaka.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Predlagači budžeta, istakli su da će u narednoj godini, prvi put će biti izdvojen novac za lečenje dece i medijsko sufinansiranje u ukupnom iznosu od 15 miliona dinara.

Vladajuća Srpska napredna stranka u kragujevačkom parlamentu ima dominantnu većinu, tako da je predlog budžeta za 2021.godinu izglasan gotovo jednoglasno, dok je protiv odluke bio samo jedan odbornički glas.

Gradonačelnik: Imamo podršku Vlade i predsednika

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, potvrdio je da je grad prezadužen, sa kako je rekao „67 odsto opterećenja u ovoj godini“, ali da je uz veliku podršku Vlade Srbije i predsednika Aleksandra Vučića, lokalna samouprava  „uspela da stabilizuje gradske finansije“.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

„Imamo neverovatnu podršku Vlade i Grad će da doživi ozbiljan razvoj“ rekao je Dašić, dodajući da je Vlada mnogo pomogla u „peglanju dugova i zatvaranju blokada“ ne navodeći o kojim iznosima je reč.

On je istakao da su u prethodnom periodu gradska komunalna preduzeća „rešena bede“  pojašnjavajući da sada imaju osnovna sredstva kojima  građanima mogu da pružaju kvalitetne usluge.

Dašić je najavio da će „intencija  Grada biti razduživanje postojećih dugova“ te da se, uz podršku Vlade Srbije, grad neće dodatno zaduživati.

„Uhvatićemo se u koštac sa višedecenijskim problemima, rešavanje obilaznica oko grada,  problema zagađenja, nerešene deponije…. To su sve ogromni  infrastrukturni problemi  koji sprečavaju Kragujevac u daljem razvoju“ najavio je Dašić buduće investicione projekte.

On je povećanje poreza na imovinu za fizička lica okarakterisao kao „neminovnost“, bez obzira što kako kaže, opoozicija misli da je to harač.

Dašić je pojasnio da, Kragujevac ne može da očekuje pomoć iz državanog budžeta, u koji svi građani Srbije uplaćuju porez po stopi od 0,4 odsto, dok je u Kragujevcu ta stopa 0,3. Zbog toga je, kako je istako, „povećanje poreza bilo neophodno“.

U Kragujevcu skuplja voda, parkiranje i odvoženje smeća

Odbornici Skupštine grada izglasali su i nove cenovnike za komunalne usluge, pa će tako Kragujevčani u sledećoj godini za 35 odsto plaćati skuplje  uslugu distribuucije vode i kanalizacije, za odvoženje smeća izdvajaće 36,5 odsto više novca, a poskupeće i parking usluge za 42 procenta.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Na nove namete,  koje će građani biti prinuđeni da plaćaju već od 1. januara sledeće godine reagovao je Gradski odbor  Stranka slobode i pravde, ocenjujući da  je ‘’sramno  da se teret krize i pogrešnih poteza vlasti svaljuje na leđa Kragujevčana.

U SSP-u navode da očigledan  razlog za poskupljenje komunalnih usluga , leži u otplati skupih kredita,  koje su podigla komunalna preduzeća, a čija je isključiva namena bila ‘’šminkanje grada koji je u ozbiljnim problemima’’.

„Nama se čini da gradska vlast na čelu sa Srpskom naprednom strankom nije upoznata da postoje ekonomski zdrave metode uvećanja budžetskih prihoda, na primer,  kroz smanjivanje troškova, rast broja zaposlenih, privlačenje investicja i otvaranje novih radnih mesta. Nepostojanje odgovornosti prema građanima od strane gradske vlasti se i ovog puta pokazalo. Kako je jasno da nemate rešenja ni za jedno pitanje, predlažemo da olakšate muke i gradu i građanima i podnesete ostavke na sve funkcije“, navedeno je u saopštenju SSP-a.

 

 

 

 

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar