NS: Za 140 parking mesta potrošeno tri miliona evra

Politika 09. dec. 202011:59
Podeli:
Foto:N1

Narodna stranka u Kragujevcu postavila je danas javno pitanje u čijem je interesu politika pobedila struku u slučaju gradnje petospratne javne garaže koja po zvaničnoj upotrebnoj dozvoli košta oko tri miliona evra ili 450 evra po kvadratu, na 12 ari besplatnog građevinskog zemljišta.

Narodna stranka navodi da je zbog izgradnje garaže koja je nedavno otvorena u centru Kragujevca, kapaciteta 197 vozila, srušena jedna uzidana garaža stambene zgrade i uništeno 16 parking mesta, sa još deset neobeleženih i nekoliko limenih garaža na toj lokaciji.

Ova stranka izvodi računicu da je praktično grad investirao tri miliona evra u oko 140 novih parking mesta, što iznosi oko 21.000 evra po novom parking mestu.

„To je značajno veća suma od komercijalne cene od 5.000 do 6.000 evra po parking mestu (to je cena po kojoj privatni investitori prodaju parking mesto u ovom delu grada)“, navodi se u saopštenju.

Prva javna i ekološka garaža je, kako navode u Narodnoj stranci, zatvorila prozore susednih stambenih i poslovnih zgrada.

Kako se navodi, petospratni objekat ima malu osnovu za svoju saobraćajnu namenu, skučen je u odnosu na slične u centru Beograda, zbog čega će Kragujevčani „morati da uvežbaju vozačko umeće i strpljenje“.

Dodaju da će kretanje i parkiranje u punoj garaži biti „izazovno“, a posebno izlazak kolone vozila u Ulicu Kneza Miloša, koja je često u saobraćajnom kolapsu i malog kapaciteta za protok vozila.

Narodna stranka je postavila pitanje da li je bilo neophodno da se JKP „Šumadija“ dodatno kreditno zadužuje za gradnju garaže i time uveća svoje kreditne obaveze na preko deset miliona evra.

Ocenili su da je ova investicija mogla biti svrsishodnije upotrebljena budući da je poznata praksa gradnje montažnih garaža po obodima naselja.

Svojevremeno je prostor javne garaže bio imovinski regulisan za gradnju objekta Filološko-umetničkog fakulteta sa manjom koncertnom dvoranom.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar