Kovačević: Rast BDP u drugom kvartalu biće jedan odsto

Biznis 30. apr. 202017:53
Podeli:
rast bdp
Miladin Kovačević / Foto: N1

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević procenjuje da je rast BDP Srbije u prvom kvartalu bio 5 odsto, a da bi u drugom, od aprila do juna, prema svim sadašnjim pokazateljima, mogao da bude jedan odsto.

Direktor RZS rekao je za Tanjug da, na osnovu „najnovijih događanja i sve veće ekonomske aktivnosti privrednih subjekata“, podatka da je u martu prerađivačka industrija porasla za oko 2,7 odsto, kao i njegove procene da je rast BDP u prvom kvartalu bio pet odsto, zaključuje „da prvobitno izrečena ocena nultog rasta u toku godine nije bila previše optimistična“.

Kovačević navodi da je verovatnoća bila da u drugom kvartalu, od aprila do juna, BDP raste oko jedan odsto, da za pola godine imamo pad od minus dva odsto i da za celu godinu budemo na nultom rastu.

„To su sve kalkulacije koje počivaju na verovatnoćama“, dodao je on.

Komentarišući poslednje podatke Eurostata za prvi kvartal 2020. godine koje predviđaju privredni pad u EU od 3,5 procenata, a u Evrozoni minus 3,8 Kovačević je rekao da se one ne slažu sa procenama koje je pognozirao MMF pre dve nedelje, a koje su pokazale da bi taj pad mogao da bude minus 6,1 odsto.

Eurostat: Pad u EU biće 3,5 odsto

Ističe da Eurostat može verodostojnije da proceni efekte krize.

„MMF je prognozirao pad BDP Srbije za tri odsto i to je vrlo konzervativna procena“, rekao je Kovačević.

Navodi da je april najgori mesec što se očekivanja rasta tiče, imajući u vidu krizu, ali da informacije koje stižu od preduzeća koja se bave proizvodnjom i trendovi što se zaposlenosti tiče dovode do toga da se može doći do zaključka da će u drugom kvartalu, odnosno od aprila do juna BDP Srbije imati rast od jedan odsto.

Kancelarija za statistiku EU u svom poslednjem izveštaju za prvi kvartal 2020. godine predviđa privredni pad u EU od 3,5 procenata, a u Evrozoni minus 3,8 odsto, što je najveći pad, kako navode, od početka merenja ove statistike 1995 godine.

Komentari

Vaš komentar