Mladi, zaposleni, posao
Foto: Shutterstock

Budući da se Srbija, kao i ostatak sveta, suočavala prethodne dve godine sa pandemijom korona virusa, poslodavci i kandidati morali su da se prilagode "novoj stvarnosti", te pređu na onlajn razgovore za posao.

Miloš Turiniski, menadžer za odnose sa javnošću Infostuda, razgovarao je sa portalom Nova.rs o tome kako je pandemija promenila proces selekcije i kako tačno treba kandidat da se postavi tokom intervjua kada je u pitanju osetljiva tema visine zarade.

Na pitanje da li postoji razlika u procesu selekcije kada se razgovor obavlja uživo ili onlajn, naš sagovornik ističe da se sam proces nije mnogo izmenio, odnosno da se od kandidata i dalje očekuju iste stvari.

„Nisu se stvari dramatično promenile. Kod onlajn razgovora za posao tačnost je takođe bitna i podjednako je važno da se kandidat na vreme priključi. Jedina velika promena je prelazak na video vezu, ali situacija sa virusom traje već dve godine i tome smo se svi prilagodili, pa to nije više ništa čudno. Bitno je da kandidat ima dobru vezu, da prihvati poziv, da se ponaša profesionalno i da bude prikladno obučen. Potpuno su identični razgovori za posao onlajn i oni obavljeni uživo.“

Što se tiče plata, Turinski smatra da bi bilo potpuno u redu da svi poslodavci istaknu iznos zarade, te da bi to umnogome olakšalo kandidatima da odluče da li su zainteresovani i žele da konkurišu.

„Većina poslodavaca ima određeni opseg plate koji pripremaju za konkretnu poziciju, što ne mora nužno da znači da neće, ukoliko imaju kvalitetnijeg kanidata nego što očekuje, biti spremni da ga probiju, odnosno povećaju. Infostud je uvek za to da poslodavci makar istaknu opseg, ali visina zarade je klizna i kompanije nekada prosto ne mogu da se drže jedne cifre, već samo tog opsega.“

Foto:Shutterstock/ Seahorse Photo in BKK

Turinski je istakao da se u pojedinim branšama ipak vodi računa u isticanju zarade, jer na taj način kompanije postaju konkurentnije.

„Na IT tržištu se vodi velika borba oko kandidata, kao i za zanatska zanimanja, te se poslodavci zapravo takmiče isticanjem zarade. Broj firmi koje to rade je i dalje mali, ali se povećava. Međutim, ukoliko oglas nema istaknutu zaradu, potpuno je pravo kanidata da to proba da sazna tokom razgovora. Uglavnom poslodavci pitaju kanididate koliku platu očekuju, ali ako HR ne postavi to pitanje, sasvim je u redu da kandidat tu temu pokrene.“

Na pitanje da li je bolje da kandidat predloži prosečnu zaradu u Srbiji za konkretknu poziciju ili više od toga, naš sagovornik kaže da to zavisi od toga koju poruku želi da pošalje poslodavcu.

PROČITAJTE JOŠ:

„Zavisi od kandidata, njegovog iskustva, znanja i pripreme za razgovor. Sve u svemu, kandidat treba da se vodi onim što sazna tokom istraživanja. Ukoliko smatrate da vredite više, apsolutno je u redu da kažete veću cifru, jer to poslodavcu može da ostavi utisak da vrednujete sebe. Sa druge strane, ako sebe potcenite i tražite manju cifru, to opet ostavlja sliku da ne smatrate da vredite ili da niste dovoljno istražili tu poziciju, što svakako nije dobro.“

Turinski je zaključio da su priprema i istraživanje ključne stvari i za pregovaranje oko novca, ali i na kraju za uspešan razgovor.

„Tim Infostuda uvek apeluje na ljude da provere kompanije u svim oblastima i svim segmentima gde mogu i kako mogu. Dakle, treba da provere poslodavce putem interneta, preko prijatelja, poznanika, zatim preko profila kompanija na društvenim mrežama itd. Postoje sada i sajtovi na kojima zaposleni ostavljaju utiske o firmama i tamo čak možete da proverite visinu zarade za određenu poziciju“.

BONUS VIDEO Da li su plate bedne ili nema ljudi

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar