kompjuteri, skola
Foto: Shutterstock

Marko Vučetić sa sajta za zapošljavanje IT kandidata helloworld.rs kaže za RTS da istraživanje koje su sproveli pokazuje da je prosečna plata programera u Srbiji dva-tri puta veća od prosečne zarade u našoj zemlji. Napominje da je pored novca za programere važna i tehnologija na poslu.

Marko Vučetić je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da prosečna plata programera iznosi 1.500 evra, a često ide i preko 2.000 evra. Istraživanje iz ankete je pokazalo da 37 odsto zarađuje više od 2.000 evra.

Marko Vučetić je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da prosečna plata programera iznosi 1.500 evra, a često ide i preko 2.000 evra. Istraživanje iz ankete je pokazalo da 37 odsto zarađuje više od 2.000 evra.

Razgovor Ivane Milenković sa Markom Vučetićem
„Najpopularnije beneficije u IT sektoru su fleksibilno radno vreme, rad od kuće i na kraju su obuke, konferencije, i još mnogo beneficija koje programeri žele da imaju u kompaniji“, kaže Vučetić.

PROČITAJTE JOŠ

Istraživanje je, napominje, pokazalo da je osnovni faktor za promenu posla plata, pa često se traži drugi posao zbog veće zarade, ali „neki senior-programer neće preći u drugu kompaniju za mali iznos“, dodaje Vučetić.

Kaže da muškarci često odgovaraju da im je za promenu radnog mesta važna tehnologija na poslu, a žene balans između posla i života.

„Vrlo često oni odgovore na pitanje da su nezadovoljni poslom jer su tehnologije zastarele, a uz to je mala plata“, kaže Vučetić.

Istraživanje je pokazalo da je skoro četvrtina ispitanika završila srednju školu, 35 odsto njih je fakultetski obrazovano, dok 22 odsto zainteresovanih ima diplomu master studija.

„Nema baš mnogo zanimanja za koja ćete dobiti takve plate, a još nemate završen fakultet. Samo jedan odsto ispitanika je završio doktorske studije, što pokazuje želju ispitanika da se zaposle što ranije i da se usavršavaju kroz rad“, dodaje Vučetić.

Prema njegovim rečima, najveći IT centar u Srbiji je Beograd.

„Čak 50 odsto ispitanika je odgovorilo da je locirano u Beogradu, a drugi je Novi Sad. Ipak, rađaju se i novi IT centri – osam odsto radi u Nišu, a u Subotici šest odsto ispitanika“, zaključuje Vučetić.

BONUS VIDEO: Da li je starijima od 70 godina potreban posao da bi preživeli?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar