Račun za struju Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/Shutterstock

U Srbiji ušteda u potrošnji električne energije u oktobru iznosila je 15 odsto, u novembru sedam, dok su građani u decembru potrošili 9,4 odsto manje električne energije nego u istom mesecu 2021. godine, saopštila je danas ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

Ona je istakla da je na taj način pravo na popust na račune za struju ostvarilo skoro 1,4 miliona domaćinstava, odnosno 44 odsto.

Najviše u Beogradu, Šapcu, Novom Sadu, Somboru i Nišu.

Inače, Ministarstvo rudarstva i energetike i Agencija Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj USAID (USAID) potpisali su danas Memorandum o razumevanju kako bi zajedno radili na unapređenju energetske efikasnosti u Srbiji.

Memorandum su u Muzeju Nikole Tesle potpisali ministarka Đedović i direktorka misije USAID u  Srbiji Bruk Ašam, u prisustvu ambasadora SAD u Srbiji Kristofera Hila.

„Potpisivanje Memoranduma ujedno je i početak zajedničkog programa edukacije stanovništva o energetskoj efikasnosti. Zajednička edukativna kampanja osmišljena je tako da kroz praktične savete o načinima uštede pomogne domaćinstvima da smanje potrošnju energije i uštede novac, a kao inspiracija za program korišćen je lik Nikole Tesle“, navodi se u saopštenju ovog ministarstva.

Foto:Zoran Petrović/MRE

Saradnjom sa USAID-om na projektu „Bolja energija“ radiće se na tome da se energetska efikasnost dodatno učvrsti kao „novi izvor energije“, kroz razvoj mehanizama za povećanje mera energetske efikasnosti, praćenje i kontrolu rezultata, ali i putem sveobuhvatne edukacije stanovništva i podizanja svesti o tome da je rasipanje energije apsolutno nedopustivo, naročito u vreme globalne energetske krize, rekla je ministarka Đedović.

Pozdravljajući partnerstvo Agencije i Ministarstva rudarstva i energetike, ambasador Hil je rekao da ne može da zamisli bolje mesto niti bolji trenutak za formalizaciju partnerstva u energetici od muzeja Nikola Tesla u godini u kojoj se obeležava 80 godina od smrti velikog naučnika.

Foto:Zoran Petrović/MRE

„Nikola Tesla je čovek koji nas i danas inspiriše ne samo kroz doprinos nauci, već i načinom na koji je približio naše dve zemlje. Uveravam vas da ćemo u budućnosti snažno raditi na jačanju partnerstva sa Srbijom“, istakao je ambasador Hil.

Energetska tranzicija je tranzicija čitavog društva, a ne samo njegovih segmenata. U sredini energetske tranzicije su građani, koji su glavni potrošači energije, njihova edukacija i informisanje, kao i izgradnja kapaciteta za energetsku efikasnost na svim novoima, a uspostavljanje održivog mehanizma finansiranja i kreiranje programa sigurnosne mreže za one kojima je potrebna, suštinski su delovi za uspešnu energetsku tranziciju“, zaključila je direktorka USAID-ovog projekta „Bolja energija“Lena Bratić.

Foto:Zoran Petrović/MRE

USAID-ov program „Bolja energija“, vredan deset miliona dolara, pokrenut je krajem 2021. godine i fokusiran je na pomoć u poboljšanju energetske efikasnosti na opštinskom nivou i povećanje korišćenja obnovljivih izvora energije. Program se već sprovodi u više gradova Srbije, uključujući Niš, Sombor, Valjevo, Knjaževac i Pančevo.

***

BONUS VIDEO – Kako do olakšica za plaćanje struje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare