Dubravka Đedović Foto: Zoran Petrović/MRE

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović obišla je danas u Novom Sadu Nacionalni distributivni dispečerski centar Elektrodistribucije Srbije i dispečerske centre Gastransa i Transportgasa.

„Želela sam da se na licu mesta uverim da li smo sve dobro planirali kako bismo za vreme praznika imali stabilno snabdevanje električnom energijom i gasom. 970 zaposlenih Nacionalnog distributivnog dispečerskog centra bilo je sve vreme u pripravnosti. Imali smo par iskakanja iz sistema, ali su kvarovi veoma brzo sanirani“, izjavila je Đedović.

Dodala je da je zahvaljujući savremenoj opremi Centar spreman za reagovanje u vanrednim okolnostima i brzo otkrivanje kvarova, što u isto vreme znači i brzo otklanjanje istih.

„Neophodna su nova i značajna ulaganja u distributivnu mrežu kako bi bila stabilnija i otpornija. Na Elektrodistribuciji Srbije je da u 2023. godini realizuje predviđena ulaganja i da intenzivno radi na planiranju novih, jer je naša mreža stara više od 30 godina. Automatizacija srednjonaponske mreže i digitalizacija procesa je razvojni cilj, kako bi građani i privreda mogli da računaju na nesmetan prenos električne energije“, naglasila je Đedović.

Dubravka Đedović Foto: Zoran Petrović/MRE

Ministarka je rekla da tokom novogodišnjih praznika nije bilo prekida u snabdevanju gasom i da se transport gasa obavlja pouzdano i kontinuirano, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

Dubravka Đedović Foto: Zoran Petrović/MRE

„Važno je da na celoj dužini Balkanskog toka imamo isti kvalitet gasa, kako zbog naših građana i privrede, tako i zbog suseda, jer je Srbija i tranzitna zemlja“, poručila je Đedović.

Dubravka Đedović Foto: Zoran Petrović/MRE

Podsetila je da je Transportgas značajna karika sistema, kao i planirana sertifikacija našeg gasnog sistema, te da u tom procesu Ministarstvo računa na saradnju svih aktera kako bi se sertifikacija sprovela nesmetano.

***

BONUS VIDEO – Kako do olakšica za plaćanje struje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare