Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

U eri sveopštih poskupljenja na dnevnom nivou nije lako napraviti ni ručak za jednu četvoročlanu porodicu. Istražili smo, po različitim gradovima Srbije, koliko košta da se napune stomaci i pripremi ručak, a da na meniju bude piletina, grašak (svaka slučajnost sa omiljenom namirnicom našeg predsednika je namerna), šopska salata i naravno - hleb. Ručak za prosečnu četvoročlanu porodicu može da se napravi za oko 1.000 dinara, a ne možete da prođete sa manje od 700 dinara. Najskuplje je, naravno, u Beogradu, gde vam, kada se sve zbroji, treba i do 1.300 dinara.

Pišu: Ljubica Sokić, Aleksandra Petrović, Andrija Lazarević

Kragujevačka četvoročlana porodica će za naš ogledni porodični ručak, spremljen kod kuće, morati da izdvoji u proseku od 700 do 900 dinara, u zavisnosti od toga da li će kupiti pileći file ili batak sa karabatakom. Za uobičajeni i prilično skroman ručak, ’’knap’’ za jedan dan i bez ostataka „za sutra“, za četvoročlanu porodicu, uračunali smo 800 grama pilećeg mesa, 450 grama smrznutog graška, za salatu po pola kilograma paradjza i krastavca, glavicu crnog luka i krišku od 100 grama tvrdog belog sira. Uz to, ovom ručku dodali smo i jednu veknu hleba.

Za ovaj ručak, namirnice smo kupili u lokalnom kragujevačkom lancu marketa, koji važi za povoljniji, a ovako izgleda spisak cena.

Smrznuti grašak 450g – 159 din
Paradajz 1 kg – 240 din
Krastavac 1 kg – 74 din
Crni luk 1 kg – 80 din
Zreli sir 1 kg – 440 din

Hleb vekna – 60 din
Pileći batak i karabatak 1 kg – 319 din
Pileći file 1 kg – 595 din

Kada se sve sabere, nabavka namirnica minimalno iznosi 683 dinara, za ručak sa pilećim batacima, dok je ‘’luksuznija’’ varijanta sa pilećim fileom 905 dinara za celu porodicu. Ipak taj novac ne može da se posmatra kao dnevni budžet za ishranu jedne kragujevačke četvoročlane porodice, jer uz ručak, treba još uračunati doručak i večeru.

Niš

Ručak za četvoročlanu porodicu u Nišu, pod uslovom da ga porodica sama priprema, trenutno košta nešto više od 700 dinara. Ovaj iznos obuhvata kilogram pilećih bataka koji u mesarama u gradu može da se kupi za 430 dinara, 800 grama graška kao priloga košta 120 dinara (kilogram je 150 dinara), za kilogram šopske salate potrebno je izdvojiti 140 dinara (kilogram krastavaca je 60 dinara, a kilogram paradajza 220 dinara) i 40 dinara treba dati za polovinu nekog tamnog rezanog hleba.

Kućni budžet Nišlija ovih dana čuvaju pijace, pošto je sezonsko voće i povrće značajno pojeftinilo. Krastavac koji se donedavno prodavao za 120 dinara, sada je upola jeftiniji, paradajz je sa 350 dinara pojeftinio na 220 dinara, a kupus sa 100 na 60 dinara. Jagode i trešnje su sa 350 i 400 dinara, pale na 200 dinara.

Čačak

Marija Grbović sa suprugom i dva sina živi u Čačku. Sa njom smo razgovarali o tome koliko je namirnica potrebno da bi se pripremio jedan ručak – grašak sa piletinom, napravila salata i uz to, naravno hleb. „Mi smo veoma ješni. Meni je neophodno prilično namirnica, četiri pileće šnicle, dakle svakom od nas po jedna“, priča nam ona.

Prema njenim rečima, za „normalan“ obrok potrebne su dve kese zamrznutog graška, a jedno pakovanje od 450 grama košta oko 155 dinara.

„Naravno, u njega moramo dodati beli i crni luk, šargarepu i začine što ispada prilično skuplje. Ako uzmemo u obzir da je kilogram belog filea od 600 do 670 RSD, a za četiti šnicle je, po normativu, neophono šest stotina grama, to praktično znači da će nas meso, ali za jedan obrok koštati od 360 do 402 dinara“, objašnjava sagovornica portala Nova.rs. Ona napominje da u, recimo, šopsku salatu izreže jedan krastavac i tri paradajza, što staje oko 170 RSD i doda krišku sira. „Eto, ako uzememo u obzir sve namirnice koje koristim za ručak i dodamo hleb koji je oko 70, bez hiljadu dinara ne možemo da pođemo. A treba zaraditi taj novac. Vremena su veoma teška. Naravno, tu je i ulje. Deca uvek očekuju nešto slatko, pa je i to izdatak“, objašnjava Grbović.

Beograd

Prosečan ručak beogradsku četvorčlanu porodicu košta više od 1.000 dinara, ide i do 1.300. Najskuplji deo ručka jeste pileće mes čiji kilogram u proseku košta između 720 I 740 dinara,

Hleb u proseku košta 60 dinara, dok za pakovanje graška od 450g treba izdvojiti 90 dinara.

Ako ručak želite da upotpunite salatom, samo to će vas koštati 400 dinara. Cena kilograma paradajza košta od 250-300 dinara, dok za sir treba izdvojiti 200-300 dinara.
Pola kilograma krastavca u beogradskim marketima možete naći za oko 80 dinara, dok isto toliko luka košta oko 30 dinara. Kada se sve sabere, ovakav ručak u Beogradu može da košta i do 1.300 dinara.

Anketa – Pitali smo građane šta im najteže pada od poskupljenja

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare