Foto: Shutterstock

Cene nekretnina po Srbiji naglo su skočile sa pojavom epidemije korone pre dve godine, zatim dodatno krajem 2021. a nove, astronomske cifre za kupce stanova pojavile su se početkom rata u Ukrajini. Ipak, kupaca i dalje ima, što je svojevrstan paradoks, smatraju sagovornici Danasa.

Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ kaže za da je u Srbiji to večita enigma.

„Kolika god da je kriza, cene stanova rastu, a potražnja za njima ne jenjava. Građevinski materijal je dosta poskupeo, ali to nije odgovor odakle ljudima novac za stanove. Izgleda da je Srbija dosta bogatija zemlja nego što mi mislimo ili je zbog rata u Ukrajini ovde navalila gomila Rusa da kupuje nekretnine kao svojevremeno u Crnoj Gori“, navodi Veselinović.

Jovica Todorović, advokat i član Pravnog saveta Narodne stranke kaže da nije velika mudrost reći da je porast cena rezultat odnosa ponude i tražnje, jer je to ekonomski zakon.

„Tražnja je porasla, najpre, zato što su stambene potrebe nacije daleko od zadovoljenih. To je trend koji postoji kod nas u čitavom tranzicionom periodu. U ovoj godini, ima i drugih uzroka. Osnovana je bojazan da će turbulencije u svetu ugroziti čvrstinu i najčvršćih valuta, pa ljudi koji imaju novac gledaju da ga pretvore u nešto sigurnije nego što su devize u slamarici ili na bankovnom računu“, ističe naš sagovornik.

Opširnije pročitajte na portalu Danas.

BONUS VIDEO Cene montažnih kuća u Srbiji eksplodirale

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar