Bivši fudbaleri, braća Nikola i Aleksandar Kolarov, planiraju da se upuste u svoj drugi investitorski projekat i da izgrade luksuzni kompleks na Dedinju, u neposrednoj blizini Muzeja Jugoslavije. Oni planiraju da izgrade objekat koji je tri puta veći nego što je to sada dozvoljeno. Ipak, oni nisu jedini fudbaleri koji su odlučili da zaplove investitorskim vodama. Istim putem krenuli su i Dejan Stanković i Dušan Tadić. Takođe, među onima koji su se upustili u biznis sa nekretninama, ima i košarkaša.

Veliku pažnju javnosti izazvala je vest da poznati fudbaler i bivši reprezentativac Aleksandar Kolarov i njegov brat Nikola planiraju da grade luksuzni objekat na Dedinju, preciznije na potezu između Muzeja istorije Jugoslavije, Kovljanske ulice i Topčiderskog venca. Iza ovog projekta formalno stoji firma Unnak Invest, koja je u vlasništvu Nikole Kolarova, a parcela na kojoj će se graditi luksuzni objekat je zajednička. Najveći problem je kvadratura koja će izmenama plana biti uvećana za čak tri puta, odnosno planirano je da se građevinska površina stambenih kvadrata poveća čak trostruko, preciznije sa 2.692 na 7.874 kvadrata. Takođe, prema Planu generalne regulacije Beograda, ovo jeste područje namenjeno stanovanju, ali je maksimalna dozvoljena visina jedan sprat. Interesantno, u Planu detaljne regualcije za ovo područje navodi se da visina objekta 12,5 metara, što nikako ne može da bude jedan sprat.

Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

U zvaničnoj dokumentaciji se navodi da je područje obuhvaćeno planom pripada prethodno zaštićenoj celini “Senjak, Topčidersko brdo, Dedinje”, koja ima “najveći stepen reprezentativnosti sa kulturno-istorijskog i funkcionalnog aspekta”. Stoga, zvanično mišljenje Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda jeste da je neophodna izrada Studije zaštite nepokretnog kulturnog dobra, u cilju očuvanja spomeničkih vrednosti prostora i objekata.

Braća Kolarov grade i na Vračaru

I prethodni poduhvat braće Kolarov podigao je veliku prašinu u javnosti.

PROČITAJTE JOŠ

Prošlog leta je, naime, objavljena vest da oni planiraju da zidaju zgradu visoku 27 metara na Vračaru, u Mišarskoj ulici.

Kako su stanari ove ulice tada istakli, tolika zgrada ne može da se zida u ulici koja je široka samo 7,5 metara, a kao problem istakli su i to što bi ovaj projekat mogao da ugroži spomenik kulture u toj ulici, kuću nekadašnjeg predsednika SANU Bogdana Gavrilovića.

Dejan Stanković odavno u investitorskim vodama

Bivši fudbaler Dejan Stanković ušao je u posao sa nekretninama davno – 2011. godine, kada je osnovao preduzeće „Stefial“, čiji je vlasnik bio do kraja 2023. godine, kada ga je prodao. Pre toga je, prema pisanju Bloomberg Adrie, od starog poslovnog partnera Dragana Ruvarca kupio polovinu vlasničkog udela u firmi „Maison Roayle“, koja postoji od 2018. godine.

Foto: Profimedia

Njihove nekretnine nalaze se na najprestižnijim lokacijama u Beogradu – u Krunskoj, Resavskoj, Birčaninovoj, na Kosančićevom vencu… Takođe, krajem prošle godine, Stanković je počeo sa gradnjom luskuzbog kompleksa između Trga Slavija i parka Manjež, koji je izazvao veliku pažnju i nezadovoljstvo Beograđana.

Problem je ležao u tome što je, za potrebe ovog projekta, srušena zgrada Građanske štedionice iz 1929. godine. U pitanju je, inače, luksuzni kompleks koji se prostire na oko 5.200 kvadrata, a koji su pratile brojne kontroverze. Recimo, iako su stari objekti koji su se ovde nalazili srušeni tek prošlog leta, zgradu je još 2018. godine legalizovao tadašnji gradski sekretar za poslove ozakonjenja, Nemanja Stajić – iako zgrada još nije ni postojala.

Dušan Tadić gradi na mestu srušenog hotela

Doskorašnji kapiten fudbalske reprezentacije Srbije, Dušan Tadić takođe je krenuo investitorskim putem, ali u Novom Sadu. Kako je krajem prošle godine otkrio novosadski portal 021, poslovnu zgradu na mestu srušenog hotela „Sajam“ gradiće upravo poznati fudbaler. Planirana je, zapravo, izgradnja objekta visine i do 10 spratova.

Ovo, međutim, nije Tadićev prvi investitorski projekat, jer je sa fudbalerom Milkom Novakovićem on već ulagao u nekretnine.

PROČITAJTE JOŠ

Konkretno, njih dvojica su vlasnici firme „MD Invest 021“, a preko nje, imaju još dve, „MD Ventures“ i „MD Invest 011“.

Ovaj dvojac preko svojih kompanija već ima iza sebe dvospratnicu na Zlatiboru i četvorospratnicu u Beogradu, preciznije na Zvezdari.

Vasilije Micić uložio u luksuzni kompleks

Foto: AP Photo/Godofredo A. Vásquez

Nisu se samo fudbaleri okrenuli ulaganju u kvadrate.

Tako je, recimo košarkaški reprezentativac i NBA igrač Vasilije Micić investitor luksuznog kompleksa na granici Novog Beograda i Zemuna, koji će, kako je najavljeno, imati 279 stanova.

Micić je odlučio da novac investira u gradnju u junu 2021. godine, kada je ujedno osnovao firmu „Lawa NBG Hills“, da bi mu se kasnije kao partner pridružila firma „LAWA“, tako da sada ima 50 odsto vlasništva. Oni, dakle, planiraju da na dve građevinske parcele izgrade jednu stambenu i dve stambeno-poslovne zgrade koje će, pored velikog broja stanova, imati i pet lokala, ali i 628 parking mesta.

Košarkaši zajedno grade na Starom gradu

Košarkaši Tadija Dragićević, Miroslav Raduljica i Nemanja Nedović zajedno investiraju u luksuznu petospratnicu na Starom gradu.

Oni su u ovaj posao krenuli 2020. godine, kada su osnovali zajedničku firmu „Canestro“, u kojoj svaki od njih drži trećinu vlasništva. Pored njih trojice, investitor projekta u ulici Koste Stojanovića su i kompanije „Sanidei“ i „Filpietro“, koja je u vlasništvu bivših fudbalera Nemanje Tubića i Nenada Milijaša.

Planirano je da kompleks na Starom gradu ima 17 stanova, ali i spa centar, teretanu, tursko kupatilo, saunu i bazen, koji bi bili namenjeni isključivo vlasnicima stanova.

Luka Bogdanović gradi kod Hrama

Nekadašnji košarkaš Luka Bogdanović jedan je od investitora luksuzne stambeno-poslovne zgrade u blizini Hrama Svetog Save, preciznije u Katanićevoj ulici. Inače, firmu za gradnju „Huventud“ osnovao je pre nekoliko godina, u aprilu 2019.

Foto: Urbanistički plan

Partner u građevinskim poslovima mu je Milenko Tepić, takođe bivši košarkaš, ali sa udelom od svega 10 odsto. Ovaj dvojac gradi sa firmom „Sanidei“, koja je jedan od investitora luksuznog objekta koju grade košarkaši na Starom gradu. U pitanju je, inače, zgrada od 27 stambenih jedinica, četiri lokala i isto toliko poslovnih apartmana. Naravno, postoji i podzemna garaža.

Sportisti grade i na planinama

Prema pisanju Bloomberg Adrie, naši sportisti ulažu i u nekretnine na planinama. Recimo, košarkaš Miloš Teodosič sagradio je hotel na Divčibarama, a Savo Milošević je odavno, pre više od 10 godina, sa prijateljem Draganom Ćirićem otvorio hotel „Srebrna lisica“ na Kopaoniku.

Golman Milan Borjan izgradio je kompleks planinskih kućica „Pine Hills“ na Zlatiboru, a otvorio je i restoran. U luksuzne planinske kuće uložio je i nekadašnji fudbaler Mateja Kežman.

BONUS VIDEO Umesto drvoreda, beton i parking u Novom Sadu, a u Mirijevu jedini zeleni pojas ponovo na meti investitora

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare