U Mišarskoj ulici na broju 11 na Vračaru nalazi se kuća Bogdana Gavrilovića, uglednog srpskog akademika i predsednika Srpske akademija nauka i umetnosti, sagrađena davne 1898. godine, proglašena nepokretnim kulturnim dobrom i spomenikom kulture. Međutim, ovo istorijsko zdanje sad je ugroženo jer se u toj ulici grade dva gigantska stambena objekta. Stanari ove vračarske ulice pokrenuli su peticiju kako bi sačuvali ovaj spomenik, ali i sunčevu svetlost i bezbednost u saobraćaju, koja može da im bude ugrožena kad dve zgrade budu završene.

Beogradsko Udruženje građana „Naša mesna zajednica“ i stanari okolnih vračarskih ulica pokrenuli su peticiju (možete potpisati klikom na OVDE) za očuvanje arhitektonskog nasleđa u Mišarskoj ulici.

Kako građani navode u peticiji, tom delu Vračara preti trajno narušavanje ambijentalne celine, jer privatni investitor planira izgradnju zgrade od čak sedam spratova, i to u neposrednoj blizini vile koja je zaštićeni spomenik kulture.

Osim što će tom novogradnjom biti narušena arhitektonska urbana celina Mišarske, ali i okolnih ulica, višespratnica će zakloniti veliki broj zgrada, dodatno opteretiti saobraćaj i stvoriti dodatne gužve u zoni usporene vožnje, ali i značajno ugroziti kvalitet života Vračaraca.

PROČITAJTE JOŠ:

Iduće nedelje biće predato više od 1.000 potpisa peticije protiv zidanja dve višespratnice u Mišarskoj, zaštićenoj gradskoj i zoni usporenog saobraćaja, u nadi da će Komisija za planove povući svoju odluku.

Praunuk srpskog matematičara Bogdana Gavrilovića, Aleksandar Gavrilović, ističe za Nova.rs da gradnja planiranih zgrada zakonski nije moguća, ali da grad „ćuti i toleriše“.

Foto: Privatna arhiva

„Na broju 3 u Mišarskoj ulici gradi se zgrada, investitori su braća Kolarov, Aleksandar i Nikola (bivši fudbaler i njegov brat – prim.aut.) koji planiraju da grade zgradu od 27 metara. Predviđeno je da to bude stambeni objekat. Ona je već u izgradnji, dobili su dozvole, radovi su u toku. A na broju 9 je takođe predviđena ista zgrada, s tim što ona još nema dozvolu, ali smo saznali da su dobili urbanistučke uslove, što znači da im je odobreno. Uprkos tome što je do nje kuća Bogdana Gavrilovića, mog pradede, koja je pre 30 godina proglašena spomenikom kulture. Tolike zgrade zakonski ne mogu da se grade u ulici koja je samo 7,5 m široka i 120m dugačka, ali eto, to grad toleriše i dozvoljava. Mislimo i da će spomenik kulture biti ugrožen jer će se zgrada naslanjati na njega“, ističe Gavrilović.

Foto: Privatna arhiva

Dodaje da je u petak svim stanarima u Mišarskoj ulici stigao izveštaj Zavoda za spomenike o oštećenju koja su nastala prilikom rušenja jedne zgrade koja je ranije bila tu, te da je jasno kakva će tek šteta nastati izgradnjom ovog solitera.

„To je bila jedna mala, obična zgradica i od njenog rušenja ostala su ozbiljna oštećenja na broju 11. A možete misliti šta će se tek desiti kad počne da se gradi soliter od 27 metara? Zaista mi nije jasno kako to Grad toleriše. Takođe, Mišarska ulica je proglašena zonom usporenog saobraćaja zbog toga što kroz nju u školu idu učenici OŠ ‘Vladislav Ribnikar’ i Treće gimnazije. Ako se planovi ostvare, neće niko moći da prođe“, upozorava Gavrilović.

Foto: Privatna arhiva

U peticiji se navodi da bi, s obzirom na to da je Mišarska ulica jedna od prvih zona usporenog saobraćaja u Beogradu s ograničenjem brzine od 10km/h, izgradnja objekata sa 72 parking mesta, a samim tim i 72 nova vozila, dodatno otežala kretanje pešaka kojima je bezbednost u saobraćaju već ugrožena jer su primorani da se kreću kolovozom kao i vozila.

„Urbanističkim projektom za stambeno-poslovni objekat u Mišarskoj 3 je predviđena izgradnja objekta od skoro 27m visine s 24 stana površine 5.181,77m2 i 50 parking mesta površine 1.745,9m2 u podzemnoj garaži od dva nivoa. Ovaj urbanistički projekat je usvojen iako su na isti način prekršeni normativi GUP-a Beograda i nije ispoštovano minimalno rastojanje od susednih objekata, čime se blokira prirodno osvetljenje i stvara potencijalna opasnost od oštećenja ili urušava postojećih susednih objekata. Na osnovu usvojenog urbanističkog projekta za objekat u Mišarskoj 3 je izdata sporna građevinska dozvola. Realizacijom urbanističkog projekta za objekat u Mišarskoj 3 i usvajanjem urbanističkog projekta za objekat u Mišarskoj 9 bi značajno bio smanjen kvalitet života stanara, a njihova imovina i bezbednost bi bili ugroženi“, navodi se u peticiji.

Investitor budućeg solitera je „UNNAK INVEST DOO BEOGRAD – VRAČAR“, čiji je direktor Nikola Kolarov. Uvidom u građevinsku dozvolu koja je izdata piše da je investitor nekadašnji kapiten fudbalske reprezentacije Aleksandar Kolarov, Nikolin brat. Prema podacima iz APR, Unnak invest osnovan je 15. jula prošle godine, a dozvolu za izgradnju dobio je nakon četiri meseca od osnivanja. Građani pak smatraju da je dozvola izdata protivzakonito.

„Postojao je urbanistički projekat, koji je prošao, usvojen je i na osnovu toga izdata je građevinska dozvola. Ali ono što je sporno, kao i za Mišarsku 9, prema urbanističkim planovima višeg reda i građevinskim parametrima nije smela da se izda dozvola“, kaže Sanja Solarević iz udruženja građana „Naša mesna zajednica“.

Prema saznanjima Nova.rs, dozvola ipak nije zvanično dodeljena, usvojen je zahtev za izdavanje, a ostalo je još da se dostavi tehnička dokumentacija u pogledu mera za zaštitu od požara. Kad to dostave, ovo preduzeće će imati dozvolu.

Na sajtu Sekretarijata za urbanizam objavljena je odluka Komisije za planove Skupštine grada Beograda po kojoj Urbanistički projekat za izgradnju stambeno-poslovnoig objekta u Mišarskoj 9 „nije u suprotnosti sa Planom Generalne Regulkacije, kao i sa odredbama Zakona o planiranju i izgradnji“.

Sastavni deo ove potvrde je Izveštaj Komisije za planove o obavljenoj stručnoj kontroli od 6. juna ove godine.

BONUS VIDEO: Obrušavanje fasada na zgradama sve češće: Kako stati na put neodržavanju spoljašnosti zgrada?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare