Tender, licitacija, aukcija
Foto: Shutterstock

Za prvu elektronsku licitaciju Uprave carina, zakazanu za 30. mart, već se prijavilo više od 2.200 potencijalnih učesnika, potvrđeno je u Upravi carina. Na ovoj prvoj licitaciji preko interneta - a svaka buduća će se organizovati isključivo elektronski - biće izloženo ukupno 20 prodajnih brojeva od kojih se neki odnose na pojedinačne predmete, a neki se prodaju zbirno, kao skup predmeta.

Građani, tako, mogu da licitiraju za pojedinačne predmete, dok je nadmetanje za kupovinu pod rednim projevima koji podrazumevaju zbirnu prodaju veće količine robe omogućeno samo – firmama.

Tako će u sredu, 30. marta građani moći da, na primer, licitiraju za ručni sat čija početna cena kreće od 885.000 dinara, ali neće moći za 230 komada slušalica za mobilni telefon i 230 usb kablova čija je zbirna početna cena neuporedivo manja – 57.500 dinara.

„Ako je suditi po broju registrovanih na aplikaciji za elektronske licitacije Uprave carina, interesovanje za e-licitacije je izuzetno. Iako rok za prijavu ističe u petak 25. marta u ponoć, do sada je u aplikaciji zabeležena registracija preko 2.000 građana i preko 200 pravnih lica“, kažu u Upravi carina.

To naravno, kako dodaju, ne znači da će svi oni i učestvovati na licitaciji, jer pre toga treba da ispune jedan od preduslova, a to je – uplata kaucije.

„Tačan broj učesnika licitacije znaće se tek kada u petak u ponoć istekne rok za prijave“, pojašnjavaju u Upravi carina.

U Upravi carina ističu da rade na uvođenju sistema elektronskog poslovanja u svim segmentima svog rada.

Važnu novinu u oblasti digitalizacije institucije koja, kako podsećaju, puni oko polovine državnog budžeta predstavlja i uvođenje elektronskih licitacija, koje će zameniti tradicionalan način prodaje robe oduzete pravosnažnim rešenjima u carinsko-prekršajnim postupcima.

Opširnije pročitajte na N1.

Bonus video – Tutinac od kombija napravio bunker za šverc: Uhvaćen u Novom Pazaru

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar