Stanovi, vozila i druge pokretnosti na online licitacijama

Biznis 13. maj. 202013:12 > 13:19
Podeli:
Ilustracija Foto:Shutterstock

Elektronsko javno nadmetanje za prodaju pokretnih i nepokretnih stvari u izvršnom postupku, uskoro bi trebalo da zaživi u Srbiji nakon puštanja u rad platforme "e-Aukcija", čije je uspostavljanje predviđeno izmenama i dopunama Zakona o izvršenju i obezbeđenju, najavljuju iz Ministarstva pravde.

Izradu ove platforme podržali su USAID projekat „Vladavina prava“ i projekat „EU uz pravdu – Podrška za Poglavlje 23“.

U Ministarstvu pravde kažu da je usled vanrednih okolnosti prouzrokovanih epidemijom bolesti COVID-19, projekat sada u završnoj fazi internog testiranja aplikacije, a nakon obuke javnih izvršitelja i kruga potencijalnih korisnika biće omogućena upotreba portala.

Pomoćnica ministra pravde Jelena Deretić istakla je da platforma „e-Aukcija“ omogućava odvijanje čitavog dela postupka elektronskim putem počev od objavljivanja nadmetanja, licitiranja i na kraju oglašavanja najpovoljnije ponude.

Prema njenim rečima cilj automatizacije postupka javnog nadmetanja je jačanje pravne sigurnosti kroz transparentniji postupak, postizanje efikasnosti, kao i eliminisanje svih do sada uočenih problema u javnim prodajama.

Analizom primene propisa ustanovljeno je da je javna prodaja imovine u izvršnom postupku najslabija karika, jer je godinama vladala nedopustiva praksa koja se ogledala u postojanju uskog kruga pravnih i fizičkih lica, koja jedina figuriraju kao uspešni ponuđači na javnim prodajama u izvršnim postupcima u celoj zemlji.

Zbog toga razvoj platforme „eAukcija“, kao jedine adrese za javno nadmetanje svih potencijalnih interesenata, sa primenljivim, naprednim, zaštitnim merama i zaštitom identiteta pre i tokom samih aukcija, treba da spreči svaku eventualnu zloupotrebu, naglasila je pomoćnica ministra pravde.

Platforma takođe obezbeđuje anonimnost učesnika nadmetanja, pa tako ni javni izvršitelji, kao ni učesnici u aukciji među sobom, neće znati ko su osobe koje učestvuju u javnoj prodaji.

Svako lice dobija svoj poseban identifikacioni broj, koji čuva njegovu anonimnost sve do kraja postupka.

Izmenama i dopunama Zakona o izvršenju i obezbeđenju koje se primenjuju od 1. januara ove godine, radi jačanja poverenja u rad javnih izvršitelja, redefinisano je pravilo ko može biti kupac u postupku izvršenja.

Tako su javni izvršitelji, njihovi zamenici i pomoćnici, kao i druga lica zaposlena kod javnog izvršitelja u potpunosti izuzeta od ove mogućnosti, bez obzira da li postupaju u konkretnom predmetu ili ne, podsećaju iz Ministarstva pravde.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar