Darija Kisić Tepavčević i Bojan Kisić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, privatna arhiva

Firme Nites i Signal MG iz Beograda su dobile posao razvoja i implementacije e-notar platforme na tenderu Javnog preduzeća Pošta Srbije, vidi se iz odluke o dodeli ugovora. Posao je vredan 172,9 miliona dinara bez PDV-a, što je oko 1,5 miliona evra. I sve t, možda i ne bi bilo toliko čudno i važno, da u priču nije upleten brat ministarke Darije Kisić - Bojan.

U tekstu odluke ne navodi se cena usluge sa obračunatim porezom, piše Nova ekonomija. I sve bi to možda i bilo u redu da Bojan Kisić, brat ministarke za rad Darije Kisić Tepavčević, nije na jednom od rukovodećih mesta u kompaniji Nites.

U postupku javne nabavke, osim pobedničke, pristgla je i ponuda Preduzeća za proizvodnju računarske opreme i informatički inženjering „Informatika“ iz Novog Sada.

Njihova ponuda je odbijena jer nije ispunila sve uslove tendera. Odabrane firme treba da obezbede dva uređaja za skladištenje podataka, četiri servera, četiri softverske licence, kao i razvoj i implementaciju platforme e-notar, WEB, iOS i Android aplikacije.

Platforma e-notar podrazumeva informacioni sistem za sigurno arhiviranje javnobeležničke dokumentacije, piše u specifikaciji tendera. Jedan od uslova je da platforma treba da koristi Oracle bazu podataka. Zbog toga i pobednički konzorcijum ima kao podizvođača kompaniju Oracle Srbiju koja će izvršiti deo javne nabavke koji se odnosi na pružanje konsultantskih usluga.

Tenderskim uslovima je bilo propisano da ponuđač mora da bude ovlašćen za prodaju svakog od ponuđenih dobara, kao i da mora da bude ovlašćen za prodaju Oracle konsultantskih usluga.

Takođe, uslov je bio i da je firma najmanje jednom učestvovala na „uspešno isporučenom IT projektu izrade elektronske (digitalne) arhive i WEB baziranom softverskom projektu koji uključuje sistem za arhiviranje elektronskih podataka i koji koristi najmanje 100 spoljnih korisnika. Minimaalne vrednosti oba projekta moraju da budu minimalne vrednosti od 80 miliona dinara.

Ko je Bojan Kisić?

Bojan Kisić je je osim kao brat ministarke Kisić poznat i kao suprug bivše ministarke pravde Nele Kuburović. On je glavni izvršni direktor češkog ogranka Nites grupe, u čijem sastavu posluje i beogradska firma Nites. Prema istraživanju BIRN-a, objavljenom u maju prošle godine, od 2013. godine do tada firme Nites grupe samo u Srbiji potpisale 27 ugovora vredna oko 26,8 miliona evra, same ili u konzorcijumu sa drugim firmama.

Samo u aprilu 2020, Nites je sklopio tri ugovora sa Ministarstvom zdravlja, ukupne vrednosti od 3,2 miliona evra. Niz se nastavlja.

Darija Kisić Tepavčević nije tada odgovorila na Birnova pitanja u vezi sa tenderima javnih preduzeća na kojima je učestovala firma povezana sa njenim bratom. Ona je u pisanom odgovoru samo navela da njen brat nije zadužen za COVID 19 informacioni sistem.

Sa druge strane, tada ministarka Nela Kuburović negirala je da je povezana sa firmom u kojoj radi njen suprug.

„Ni na koji način nisam povezana sa firmom u kojoj radi Bojan Kisić, niti sam u mogućnosti da utičem na poslovanje jedne multinacionalne kompanije koja posluje širom sveta. Vlada i ministarstva imaju stroge procedure kada je u pitanju poslovanje i zaključivanje ugovora sa različitim firmama, koje podrazumevaju rano prepoznavanje eventualnog sukoba interesa“, rekla je Kuburović.

U međuvremenu javnost je saznala i za još neke ugovore Kisićevog Nitesa. Naime, potpredsednica SSP Marinika Tepić je navela je da je u 2020. EPS potpisao ugovor vredan tri miliona evra sa firmom Nites, kojom, kako je navela, upravlja Bojan Kisić, pominjući poslove i firmi koje su u partnerskim odnosima sa Nitesom.

Tek nakon navoda Marinike Tepić, reagovala je ministarka Kisić, navodeći da je u Nitesu njen brat samo zaposleni.

“Moj brat nije ni vlasnik, ni suvlasnik, ni direktor, ni odgovorno lice ni u jednoj od firmi u kojoj se pominje. On je jedan od zaposlenih, jedan od inženjera u firmi u kojoj radi posao za koji je registrovan”, rekla je Kisić Tepavčević.

Međutim, odlaskom na sajt češkog ogranka Nites grupe lako se može videti da Kisić nije samo zaposleni inženjer, već je glavni izvršni direktor. Sudeći po tim podacima on je jedan od šest rukovodilaca te kompanije.

Kako je ranije pisao list “Nova” samo od sredine maja do kraja jula 2021. beogradski Nites dobio je čak četiri posla od Ministarstva zdravlja vredna oko 5,4 miliona evra. Sve te poslove, Nites je dobio u konzorcijumu sa Telekomom Srbija i firmom Medit, a na raspisanim tenderima bili su jedini ponuđači.

Bonus video: Ministarka Kisić o kovid propusnicama

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Komentari

Svi komentari (4)