Foto:Privatna arhiva

Katja, Alina, Oksana, Valentin, Leonid, Dmitri i ostali drugari iz Rusije - prva su deca koja su ušla u novootvorenu čuvaonicu na Vračaru. Ivana Babić i Jelena Markov su nakon 15 godina iskustva u radu sa decom odlučile da mališanima i njihovim roditeljima ponude opciju za sve one koji ne mogu da dobiju mesto u vrtiću, nemaju baka i deka servis, a neophodno im je da neko pričuva decu. Očekivali su puno posla, ali ih je iznenadilo to što su prvi i najbrojniji klijenti iz Rusije.

Čuvaonica „Pundravci“ u Ulici cara Nikolaja na Vračaru otvorena je pre tri nedelje. Svako pokretanje biznisa predstavlja rizik, a posebno je stresno ukoliko se počinje u ekstremno kriznim vremenima, poput ovih današnjih. Ivana i Jelena su rešile da okušaju sreću i otisnu se u samostalne privredničke vode. Sredile su prostor, aktivirale se na društvenim mrežama, delile letke. Prvih dana ništa, niko ni da se jevi, da pita.

Ipak, trud se isplatio, posle desetak dana sve je počelo da se zahuhtava i doživelo je neočekivani obrt. Čuvaonica je puna dece. Ono što je posebno iznenadilo Ivanu i Jelenu je to da su prvi mališani koji su ušli u tek otvoren prostor blla deca iz Rusije.

„Da, deca iz Rusije i njihovi rodditelji rado posećuju Čuvaonicu „Pundravci“, uživamo u igri sa njima, snalazimo se na tri jezika. Jezik igre je izgleda, ipak, univerzalan. Drago nam je što deci koja su za kratko vreme promenila kompletno okruženje možemo da pruže priliku da uspostave kontakt sa srpskom decom i uključe se u edukativne programe“, kaže Ivana.

Foto:Privatna arhiva

Rusi su najbrojniji, ali nisu i jedini. Tu su i klinci iz Nemačke i Austrije i drugih zemalja. Vaspitačice se služe engleskim jezikom i bazičnim ruskim, što im pomaže da sa decom bez problema komuniciraju.

„Našu Čuvaonicu ovih dana posećuje priličan broj ruske dece, ali ima i dece iz drugih zemalja. Za nas je to sjajno jer nam je cilj i bio da stvorimo mesto gde će deca iz Srbije moći da se sretnu sa decom iz raznih krajeva sveta, vežbaju engleski i druge jezike koje uče. Nama se taj kosmopolitski duh našeg grada veoma dopada i srećne smo što možemo da roditeljima koji iz Rusije dolaze zbog neprilika i neslaganja sa tamošnjim režimom, pružimo pomoć i pokažemo podršku u nimalo lakoj situaciji u kojoj se nalaze“, kaže Jelena.

Poslovni koncept je jednostavan: Čuvaonica prima decu od osam meseci do 12 godina, radi 7 dana u nedelji, od 09 do 22h (po potrebi i duže) i roditelji mogu dovesti decu na čuvanje, kreativne radionice i druženje u bilo koje doba, bez zakazivanja.

U Čuvaonici „Pundravci“ organizuju se i rođendani, tematske radionice sa profesionalcima (vajanje, rok muzika za decu, nauka, reciklaža itd.), kao i prespavavanje uz kreativnu žurku.

„Mi smo ovaj koncept i započele nakon mnogo godina iskustva u radu sa decom i neke naše zajedničke filozofije oko koje se slažemo: da deci treba više slobodne igre i spontanosti, koja se u predškolskim ustanovama donekle izgubila. Struktirirane aktivnosti nudimo deci kao opciju, a ne moranje, i vidimo da se taj koncept dopada kako našoj deci tako i deci koja dolaze iz Rusije i drugih zemalja“, dodaje Ivana.

Bonus video: Šta da radite kada „izgubite“ dete na javnom mestu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare