Foto: Shutterstock

Bez obzira da li je u pitanju keš kredit, kredit za refinansiranje ili stambeni kredit, savetnici sa sajta Kamatica su tu da pomognu da ne lutate od jedne bankarske ponude do druge i da na kraju ne zalutate u pogrešan kredit.

Kako piše Kamatica, pored svih stavki kredita na koje svi koji kupuju kredit od banke treba da obrate pažnju, poslednjih godina se više govori o jednoj stvari na koju se ranije nije obraćalo baš toliko pažnje.

Reč je, pogađate, o vrsti kamatne stope.

Kamate kod kredita se, kao što znamo dele na fiksne i varijabilne. Ovo su dve glavne vrste. Pored njih, postoji i kombinovana kamatna stopa.

Pre perioda u kome je evropska referentna kamata, ili, popularnije, euribor počeo da raste, ljudi uglavnom nisu toliko obraćali pažnju na to kakvu kamatnu stopu biraju kada kupuju kredite od banaka.

Situacija u poslednjih godinu i nešto dana promenila.

Evropske bankarske institucije su od prošlog proleća krenule da sve više podižu ovu kamatu, a samim tim utiču i na promenu u svim kreditima sa varijabilnom kamatnom stopom koji su vezani za evro, a koje su podigli i građani Srbije.

Pročitajte još

Kako nema naznaka da će se aktuelna situacija skoro vratiti u neke normalne tokove, a prognoze je gotovo nemoguće dati za period duži od nekoliko nedelja, kao rešenje za one koji podižu kredit a ne žele da strepe hoće li moći da ga vrate, pojavljuju se krediti sa fiksnom kamatnom stopom.

Ova vrsta kamate ne podleže promenama euribora, pa samim tim novonastale okolnosti neće uticati na ratu tog kredita.

Dakle, pored izbora kamatne stope, postoje još tri stvari na koje treba obratiti pažnju pri kupovini kredita od banke:

– tačan iznos novca koji vam nude u banci

– uslovi kredita

– mogućnost prevremene otplate.

BONUS VIDEO Dok inflacija i EURIBOR rastu: Čega ste se odrekli zbog poskupljenja? (ANKETA)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar