Batak i karabatak koji koštaju tek nešto više od 300 dinara po kilogramu i 650 za mleveno meso – cene su koje u Srbiji nisu aktuelne godinama, ali su za potrošače u Hrvatskoj realnost. U ovoj susednoj državi sa kojom često volimo da se poredimo cene gotovo svih vrsti mesa su niže, a neke čak koštaju i dva puta manje.
Cene mesa u Srbiji odavno su previsoke, iako ovu namirnicu mnogi potrošači smatraju osnovnom i često je konzumiraju. Hrvatski potrošači, s druge strane, prolaze bolje, jer su gotovo sve vrste mesa tamo jeftinije. Kako bismo proverili kolike su tačno razlike u cenama, uporedili smo cene u dva velika lanca marketa u Srbiji i Hrvatskoj, a za ovu analizu koristili smo pakovano meso.
Najveća razlika koju smo primetili je u ceni pakovanog mešanog mlevenog mesa, koje u Srbiji košta čak 1.300 dinara po kilogramu. U jednom hrvatskom marketu, s druge strane, istu količinu mešanog usitnjenog mesa plaćaju oko 650 dinara, odnosno 5,52 evra.
Proverili smo i cene već pripremljenih i upakovanih ćevapa. Tako u Srbiji kilogram košta 785 dinara, dok komšije u Hrvatskoj plaćaju oko 690 (5,87 evra).
Potom smo proverili cene svinjskog mesa. Kada je u pitanju svinjski file, on u Srbiji košta oko 1.370 dinara po kilogramu. Potrošači u Hrvatskoj, s druge strane, za istu vrstu mesa izdvajaju daleko manje novca – 850 dinara, odnosno 7,25 evra.
Drastično skuplje Srbi plaćaju i svinjski vrat. Naime, kilogram svinjskog vrata s kostima u jednom lancu prodavnica košta 950 dinara, dok ista namirnica u Hrvatskoj košta oko 800 (6,86 evra).
Potom smo proverili cene piletine.
Tako, recimo, kilogram pilećeg filea kod nas košta 800 dinara, a u Hrvatskoj 7,55 evra (oko 885 dinara), što je zapravo jedna od retkih vrsti mesa koja je u komšiluku skuplja.
Na listi za proveru cena našli su se i batak i karabatak, a za kilogram ovog mesa potrošači u Srbiji izdvajaju po 520 dinara, dok u Hrvatskoj ista količina košta 320 (2,75 evra), što je čak 200 dinara povoljnije.
Proverili smo i ćureće meso, i to mleveno, koje u Srbiji košta 1.200 dinara po kilogramu, dok je cena u Hrvatskoj manja oko 1.075, odnosno 9,18 evra.
Što se tiče junetine, potrošači u našoj državi već znaju da je ovo najskuplja vrsta mesa, a u Hrvatskoj ona košta još više. Recimo, kilogram buta kod nas košta i po 1.200 dinara, u nekim prodavnicama i više, dok u Hrvatskoj ista vrsta mesa košta oko 1.600 (13,93 evra).
S druge strane, mleveno juneće meso skuplje kod nas. Tako kilogram košta oko 1.220 dinara, dok Hrvati istu količinu plaćaju oko 1.040, odnosno 8,87 evra.
BONUS VIDEO Da li 65.000 dinara isto vredi u celoj Srbiji?
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare