Milan Lukić Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

Još davne 2001. doneta je Odluka da Centar za voćarstvo i vinogradarstvo (tadašnji naziv Instituta) u Čačku bude spomenik kulture. Osim katastarskih parcela na kojima se prostire čine ga i poslovni i stambeni objekti, zgrada, staklenici i rasadnici. Odlukom je zaštićena i okolina kompleksa koja obuhvata 25 katastarskih parcela, koje za potrebe gradnje zatvorenog bazena grad Čačak oduzima od Instituta.

Ovaj akt Vlada Srbije donela je na osnovu Zakona o kulturnim dobrima i do današnjeg dana ona nije menjana.

Procedura izmene i dopune Plana generalne regulacije „Centar“ u Čačku pokrenuta je za vreme mandata bivšeg direktora Instituta za voćarstvo, dr Milana Lukića. Ostaje nepoznanica zbog čega on, kao čelnik ove ustanove ali i kao član Gradskog veća nije obavestio nadležne službe Grada Čačka o postojanju Vladine odluke i na taj način sprečio proceduru oduzimanja zemljišta koje je pod zaštitom države.

Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

Posebno je indikativno da je Lukić kao član istog tela, ostao nem i na sednici Gradskog veća održanoj 12. decembra 2018. godine kada je usvojen Predlog izmene i dopune plana detaljne regulacije „Centar“ u Čačku.

Prema informacijama i dokumentaciji u koju je Nova.rs imala uvid, Institut za voćarstvo je u prethodnom periodu dva puta podnosio primedbe na pomenute dokumente Grada Čačka, ali je oba puta ostao uskraćen za odgovor.

Ostaje nejasno zbog čega je dr Lukić ćutao i pored obaveze zastupanja interesa ustanove na čijem je čelu tada bio. Prema nezvaničnim informacijama koje se šire i među članstvom vladajuće stranke u Čačku, Lukićevo ćutanje bilo je vraćanje duga lokalnim moćnicima u gradu na Moravi koji su ga doveli na direktorsku poziciju u Institut za voćarstvo ali i kao zalog za trenutnu direktorsku poziciju u Institutu za lekovito bilje „Josif Pančić“ u Beogradu.

Podsećamo da je Lukić postavljan na funkcije uprkos protivljenjima Naučnih veća u Čačku i Beogradu, jer su oba tela jednoglasno glasala za njegove protivkandidate.

Po svemu sudeći nelegalna procedura oduzimanja zaštićenog zemljišta koje koristi čačanska naučna ustanova još uvek nije dobila konačni epilog zbog činjenice da je u toku javna rasprava pred gradskim urbanistima i pravobraniocima koji ih moraju uzeti u razmatranje.

Inače, mandat dr Lukića u Institutu za voćarstvo u Čačku pratile su brojne afere ali i ogromni dugovi koji su ostali na teret trenutnog vršioca dužnosti direktora, dr Darka Jevremovića kome ovih dana ističe mandat.

U dokumentaciji, u koju je Nova.rs imala uvid, primećuju se brojne nezakonitosti i nenamensko korišćenje sredstava Instituta za voćarstvo od strane dr Milana Lukića.

Pored direktnog manjka na računu od više od 5,5 miliona dinara koje je Lukić ostavio svom nasledniku, problem u funkcionisanju Instituta predstavljaju i nenamenski potrošena sredstva po raznim projektima Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj i Ministarstva poljoprivrede Republike Srbije.

Posledica toga je kreditno zaduživanja Instituta kod poslovnih banaka u cilju normalizovanja poslovanja i izvršavanja mnogobrojnih prispelih obaveza, a koje su morale biti realizovane i isplaćene za vreme dr Lukića.

Podsećamo čitaoce da je dr Lukić krajem 2020. godine, na samom početku drugog mandata na mestu direktora Instituta u Čačku, po mnogima, neočekivano podneo ostavku na tu poziciju. Imajući u vidu sve činjenice, taj potez bio je isplaniran i u cilju izbegavanja moguće istrage i odgovornosti.

Bonus video:

Čačak: Gužva na obilaznici, kilometarska kolona

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar