Neko će da plati račune, drugi da kupi prase, a ima i onih koji će sve da daju na igre na sreću. Ovo su samo neki od odgovora građana kako će da potroše 100 evra državne pomoći, predviđene za svakog punoletnog državljanina Srbije. Pojedini negoduju kad ih pitate kako će potrošiti obećani novac, a deo je odlučio i da se našali na ovaj račun.

„Ne treba meni nikakva milostinja od države, nikakvih sto evra ni hiljadu evra, meni treba normalan čovek koji će da vodi ovu zemlju, koji neće da je uvodi u propast“, kaže za Nova.rs Jelka Mihailović, koja je radni vek provela kao zdravstveni radnik na VMA.

S obzirom da je Mihailović penzionerka, i da će na njen račun novac svakako stići, tražila to ili ne, pitali smo je šta će ipak sa tim novcem da uradi.

„Pokušaću prvo da ih ne dobijem, ako ih i dobijem daću ih nekoj dečjoj ustanovi, nekim gladnim ljudima koji nemaju ni ovoliko koliko ja imam“, izričita je ona.

Gospođa koju smo sreli kako sa koleginicom odmara na suncu, praveći pauzu na poslu, rekla je da će se za 100 evra pomoći prijaviti iz principa, kao i da će od tog novca kupiti nešto sebi.

„To je meni sada smešno, bilo je obećano svima da će dobiti 100 evra, a sad nešto izmišljaju“, kaže ona.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Građanka koja je čekala u redu ispred prodavnice, tačno zna kako će potrošiti pomenutu pomoć države:

„Platiću račune“, rekla je ona, a na pitanje da li će to biti dovoljno, kratko je rekla: „Neće.“

Druga gospođa, koja nije htela da stane ispred kamere bila je duhovita:

„Sa 100 evra ću da kupim sebi mirisno umetničko delo, jedinstveni „niche“ parfem, zatim odem na Filipine i nabavim auto“, kaže Iris za Nova.rs.

Mnogi građani koje smo sreli, na naše pitanje su samo odmahivali glavom, uz osmeh ili bez njega, ponavljajući pitanje „Šta da radim sa sto evra?!“.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Građanka koja, kako kaže, radi u bolnici, izrazila je negodovanje zbog ove odluke države, rekavši da joj „nikako nije jasno zašto se to deli“.

„Apsoulto mi nije jasno odakle taj novac, iz kog budžeta, zašto se daje, kako neko po svojoj slobodnoj volji to odlučuje”, konstatuje ona.

Bilo je i onih koji planiraju da novac koji će dobiti „okrenu“.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Ako dobijem 100 evra daću klincu da uradi foreks, to je neka berza“, kaže Sanja za Nova.rs, koja tvrdi da će ovu pomoć prihvatiti i uz osmeh dodaje: „Sve što je džaba i Bogu je drago“.

Mladić koga smo sreli u parku sa društvom, rekao nam je šaljivim tonom kako će pokušati da ovu sumu udvostruči.

„Potrošiću u kladinici, probaću da udvostručim novac“, rekao je on.

Građanim sa maskom u bojama srpske zastave izjasnio se da će uz pomoć tog novca pokušati da nadoknadi prvomajski izlet koji će mu biti uskraćen.

„Kupiću prase i izaći ću negde u prirodu sa društvom da ga pečem kad sve ovo prođe“, kaže on, dok mu se „oči smeju“ pri pomisli na to.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare