Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Nikola Jovanović iz Centra za lokalnu samoupravu izjavio je da ga je zaprepastila najava da se razmišlja o odlaganju grejne sezone u Beogradu i naglasio da se to ne radi nigde u Evropi, kao i da nema objektivno razloga za takvim paničnim merama, a dodatno bi moglo da optereti elektro - energetski sistem Srbije, jer je električna energija najprakrtičnije zamensko sredstvo u slučaju nestanka grejanja i onda se koriste grejalice, TA peći i klime.

Jovanović ističe i da Beogradske elektrane nisu završile potrebne remonte, da nije obezbeđeno dovoljno rezervnih energenata, a u slučaju Beograda – to je mazut.

Naglasio je da su Beogradske elektrane obezbedile oko 9.000 tona mazuta, a da Beograd kad nema gasa – koristi 3.000 tona mazuta za dan.

„Mi smo obezbedili mazut za tri grejna dana, a sezona traje 150 dana u Beogradu“, istakao je Jovanović.

On objašnjava i da je u trenutku kada je struja izuzetno skupa, a uvozićemo je do aprila, najava Beogradskih elektrana o odlaganju grejne sezone deluje kao suluda mera.

On je dodao da se eventualno kao krizna mera u Evropi pominje za daljinsko grejanje da se smanji temperatura za stepen dva, a i u našem slučaju se to najavljuje.

„Nisam protiv toga, ako se smanji prosečna temperatura, dolazimo do značajnih ušteda u gasu, ali mislim da ni za tim nema trenutno potrebe“, rekao je Jovanović i podsetio da smo potpisali dugoročni ugovor sa Rusima za gas. „Mislim da za sada na tom planu nema potrebe za vanrednim merama“, kaže.

Opširnije čitajte na N1.

BONUS VIDEO – Koliko smo preplatili grejanje?

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar