Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Predstavnici Udruženja radnika na internetu predali su danas Ministarstvu finansija svoje zahteve, zajedno sa analizom dosadašnjeg rada Poreske uprave. Veliki nameti, koji su im nametnuti retroaktivno za pet godina na ime oporezovanja svih prihoda koje su ostvarili svojim radom na internetu, stavilo je frilensere u težak finansijski položaj. Oni žele da, tokom pregovora sa Ministarstvom finansija, reše svoj pravni status kako bi poreske obaveze odgovarale prirodi njihovog posla.

Udruženje radnika na internetu traži obustavu svih pokrenutih postupaka, obustavu naplate i svih budućih postupaka od strane Poreske uprave pokrenutih protiv fizičkih lica koja su imala priliv iz inostranstva.

Zahtevaju se pregovori sa Ministarstvom finansija, Poreskom upravom i svim nadležnim organima.

„U pregovorima ćemo se zalagati da se reši naš pravni status i da poreske obaveze odgovaraju honorarnoj prirodi našeg posla“, ukazali su u ovom udruženju.

U Srbiji, prema podacima Udruženja, ima više od 100.000 radnika na internetu.

Oni se bave raznim poslovima – od programiranja, preko pisanja i prevođenja, pa do kreativne i multimedijalne industrije.

Pravnica Katarina Pavlović, članica Udruženja, istakla je pre predaje zahteva da su analizom uočeni mnogi propusti u načinu obračuna poreza na prihode od rada na internetu.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Kršenja su osnovna poreska načela, nisu se obazirali na činjenice koje su u korist poreskih obveznika, zatim, pogrešno su obračunavali kamate, od datuma se primi novac, umesto od datuma kada dug dospeva a to je 30 dana po uplati“, navela je ona.

Kako je dodala, vrlo često se dešavalo da lica prime novac u dolarima, a zapisnicima stoji – evro.

„Tako smo došli do zaključka da oni vrlo verovatno rade po nekom modelu, ne uvažavajući nijednu činjenicu koju su poreski obveznici kroz primedbe podnosili“, istakla je Pavlović.

Ona je navela i slučaj frilensera koji je u proteklom periodu uredno podnosio prijave i plaćao porez, što uključuje i zdravstvene doprinose, ali da je sve vreme, a reč je o tri godine, imao problem da dobije – zdravstvenu knjižicu.

Predsednik Udruženja Miran Pogačar kaže da ovo nisu protesti, već skup podrške.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Nadam se da će borba biti uspešna“, poručio je Pogačar, koji je zajedno sa kolegama iz Udruženja otišao da ove zahteve preda i premijerki Ani Brnabić u Vladu Srbije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare