Foto: Shutterstock

Japanska kompanija za proizvodnju pneumatika Toyo tires zvanično je postala vlasnik 63 hektara zemljišta u severoistočnoj industrijskoj zoni u Inđiji, poznatijoj kao Lokacija 15, piše eKapija.

„To je rezultat trogodišnjih pregovora ove kompanije sa Vladom Srbije, Razvojnom agencijom Srbije i Opštinom Inđija, a manifestovano putem potpisivanja ugovora 16. septembra o otuđenju građevinskog zemljišta u javnoj svojini Republike Srbije“, navedeno je na sajtu Opštine Inđija.

Ovim je i zvanično potvrđen dolazak jednog od najvećih svetskih proizvođača pneumatika za motorna vozila u Inđiju, gde će u narednom periodu izgraditi fabričke hale površine 300.000 m2 u osnovi. U prvoj fazi biće zaposleno 523 radnika na neodređeno vreme, a ono što raduje jeste podatak da će prosečna plata zaposlenih biti veća u odnosu na republički prosek, prenosi portal eKapija.

Navedena investicija je projekat od značaja za Republiku Srbiju, a naročito za „privrednu sliku“ opštine Inđija. Investitor će do kraja 2023. godine uložiti 364 mil EUR u pogone i opremu.

„Koliko su pregovori i ‘borba’ za dolazak japanskog investitora bili neizvesni pokazuje podatak da su pregovori trajali tri godine i da je nekoliko evropskih zemalja izrazilo interesovanje za ovu investiciju. Najveći konkurenti Inđiji bili su gradovi Košice u Slovačkoj i Gdanjsk u Poljskoj“, piše na sajtu.

Ističe se da ovo predstavlja veliku pobedu Inđije i Republike Srbije jer, osim ekonomskog aspekta, dolazak japanskog investitora ima širi politički i bezbednosni značaj, naročito imajući u vidu geostrateški položaj naše zemlje i izazove sa kojima se suočavamo.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare