Foto: Ringo Chiu / Zuma Press / Profimedia

Građevinska dozvola koju je Grad Zrenjanin izdao investitoru Ling Long International 18. marta ove godine, za prvu fazu izgradnje pomoćnih objekata u okviru fabričkog kompleksa fabrike guma, izdata je suprotno važećim propisima, saopštio je Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI).

RERI je tim povodom Pokrajinskom sekretarijatu za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj podneo žalbu i zatražio da poništi građevinsku dozvolu i predmet prosledi stvarno nadležnom organu na odlučivanje, nadovi se u saopštenju.

„Procedura za izdavanje građevinske dozvole nije sprovedena u skladu sa zakonom, jer, kao ni u slučaju izdavanja dozvole za izgradnju ograde 29. marta 2019. godine, nije sproveden postupak procene uticaja na životnu sredinu“, navodi RERI.

Gumarska industrija, odnosno postrojenja za proizvodnju i preradu gume i kaučuka, nalazi se na listi projekata za koje je potrebno sprovesti proceduru odlučivanja o potrebi procene uticaja, te je organ koji je izdao dozvolu morao oceniti ispunjenost procesnih uslova u postupku izdavanja, poručuju iz Regulatornog instituta.

Saopštenje u celosti možete pročivati ovde.