Foto: Shutterstock

Uredba Vlade kojom se ograničavaju cene naftnih derivata evro dizel i evro premijum BMB 95 je produžena, i trajaće do kraja maja. Ovom Uredbom predviđeno je i smanjenje akciza za 15 odsto i trebalo bi da iznosi 49,16 dinara po litri za benzin odnosno 50,56 za evro dizel. Predsednik Udruženja vlasnika privatnih pumpi Milan Rakić, međutim, tvrdi da država zapravo naplaćuje veću akcizu od zakonom propisane.

Prvu Uredbu o ograničenim maloprodajnim cenama evrodizela i benzina Vlada je usvojila 10. februara, a već u martu je donela odluku da akcize, zahvatanje države u ceni goriva, umanji za 20 odsto. Ta odluka je važila do 30. aprila, nakon čega je doneta nova. U njoj se navodi da će akciza biti umanje na za 15 odsto i da će ta mera važiti do 31. maja.

Prema ovoj Uredbi, akciza na dizel trebalo bi da iznosi 50,56 dinara po litru, dok je, pre 29. aprila kada je ova Uredba poslednji put izmenjena, ona iznosila 47,58 dinara. Slična situacija je i kod benzina. Aklciza je sa 46,27 sada povećana na 49,16 dinara po litri. Ovi iznosi navode se u Zakonu o akcizama i trebalo bi da se primenjuju.

Međutim, Milan Rakić, predsednik Udruženja vlasnika privatnih pumpi dostavio je redakciji Nove računicu, na osnovu koje tvrdi da je akciza viša, odnosno da ovom Uredbom nije umanjena.

Strukura cene evro dizela

Cena evro dizela na pumpama trenutno iznosi 206,2 dinara po litru. U ovu cenu uračunate su rafinerijska cena, marža, ali i različite dadžbine koji svaki vozač plaća direktno državi. Rafinerijska cena evro dizela trenutno iznosi 103,76 dinara po litru, dok je cena maksimalne marže koju može da ostvari prodavac povećana sa šest na sedam dinara. Preostali novac ide državi, a na koji način je raspoređen trošak čitajte sutra u štampanom izdanju lista „Nova“.

BONUS VIDEO Anketa – Pitali smo građane šta misle o poskupljenju goriva

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare