Benzinska pumpa benzinska stanica
Cene benzina na benzinskim pumpama Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

Nespretno sročeno saopštenje Vlade Srbije o novom načinu obračuna maksimalnih cena dizela i benzina na pumpama u Srbiji izazvalo je pometnju među građanima koji su pomislili da gorivo poskupljuje za sedam dinara. Država je, u stvari, promenila način obračuna maksimalne cene za evro dizel i evro premijum BMB 95 i to tako što je za jedan dinar povećala "zaradu" benzinskim pumpama. Od svakog prodatog litra ove dve vrste goriva pumpama je do sada išlo - šest dinara, a od sada će - sedam dinara. Prerano je, međutim, tvrditi da će ove vrste dizela i benzina sutra biti skuplje samo za jedan dinar, jer na to prvenstveno utiče nabavna cena. A ona je - porasla. Uz to, Vlada je obelodanila da je smanjila akcize na gorivo za 15 odsto, što bi bilo potpuno tačno da ovo smanjenje prethodno nije bilo 20 odsto, što praktično znači da je država ovaj namet - povećala.

Država je, upravo, produžila trajanje uredbe o ograničenju cena dve vrste goriva – evro dizela i evro premijum BMB 95 – do 31.maja. Ali je promenila način obračuna maksimalne cene na pumpama.

Do sada je, naime, obračun cena po uredbi izgledao ovako: najviša maloprodajna cena evro dizela može da bude prosečna veleprodajna cena ovog derivata uvećana za šest dinara.

Isti način obračuna važi i za maksimalnu cenu evro premijuma BMB 95 – prosečna veleprodajna cene ovog derivata na teritoriji Srbije uvećana za šest dinara.

U novoj uredbi, koju je danas usvojila Vlada Srbije, navodi se samo: Reč „šest“ zamenjuje se rečju „sedam“.

To, praktično, znači da će benzinske pumpe umesto zarade od šest dinara po litru evro dizela i benzina BMB 95, sada imati zaradu sedam dinara.

Opširnije pročitajte na sajtu N1.

BONUS VIDEO: Država živi od akcize, benzin luksuz

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar