Foto: Shutterstock

Privrednici se često žale na granicu od osam miliona dinara prometa za ulazak u sistem poreza na dodatu vrednost (PDV). Još uvek se ne zna kada će se granica podići, a do tada svako ko za 12 meseci ostvari promet veći od navedene sume automatski ulazi u sistem PDV-a. Takođe, privrednici mogu i sami da se opredele za ovu vrstu oporezivanja, ali u tom slučaju moraju da plaćaju porez dve godine.

Iz međunarodne revizorske, poreske i savetodavne firme Mazars Srbija kažu da obveznici na dva načina mogu da izađu iz sistema PDV-a, piše Biznis.rs.

Prvi način je kada obveznik prestaje da obavlja delatnost koja je predmet oporezivanja PDV-om ili kada ostvari ukupan promet manji od osam miliona dinara u prethodnih 12 meseci.

Sa administrativne strane, obveznik podnosi zahtev za brisanje iz evidencije obveznika PDV-a u kalendarskom mesecu u kojem je prestao da obavlja PDV aktivnost, preko portala Poreske Uprave.

Zahtev se podnosi na Obrascu ZBPDV – Zahtev za brisanje iz evidencije obveznika PDV, a uz to obveznik podnosi popisnu listu u PDF formatu i poresku prijavu PDV od dana početka poreskog perioda u kojem je podnet zahtev za brisanje do dana prestanka obavljanja PDV aktivnosti.

Pročitajte još:

Obveznik je dodatno dužan da izvrši ispravku odbitka prethodnog poreza za opremu, objekte i ulaganja u objekte u skladu sa Zakonom, kao i da utvrdi iznos prethodnog poreza za dobra, osim dobara prethodno navedenih, i date avanse.

Iznos ispravljenog odbitka prethodnog poreza i iznos prethodnog poreza obveznik iskazuje u poreskoj prijavi kao ispravku odbitka prethodnog poreza u skladu sa zakonom.

“Ako su ispunjeni uslovi za brisanje iz evidencije obveznika PDV-a, a po izmirenju obaveza po osnovu ovog poreza, Poreska uprava izdaje potvrdu na obrascu PBPDV – Potvrda o brisanju iz evidencije obveznika PDV, i dostavlja obvezniku preko portala Poreske uprave”, navode iz Mazars Srbija i napominju da u situacijama kada se obveznik dobrovoljno opredeli da uđe u sistem PDV-a, mora ostati obveznik minimum dve godine.

Na pitanje da li je zakonom određen rok do kada se može podneti zahtev za izlazak iz PDV-a ili je to moguće u toku cele kalendarske godine, iz Mazars Srbija kažu da na zahtev obveznika koji u prethodnih 12 meseci nije ostvario ukupan promet veći od osam miliona dinara, uključujući i male poreske obveznike i poljoprivrednike, za prestanak obaveze plaćanja PDV, nadležni poreski organ sprovodi postupak i izdaje potvrdu o brisanju iz evidencije za PDV.

U tom smislu, poreski obveznik može prijavu za brisanje iz registra PDV-a podneti bilo kad u toku godine ukoliko ispunjava prethodno navedeni zakonski uslov. Takođe, prema rečima naših sagovornika Zakon ne propisuje drugačiji tretman dobrovoljnih i obaveznih PDV obveznika po pitanju brisanja iz evidencije.

Uputstvo za podnošenje prijave

Poreska uprava na svom zvaničnom sajtu objavila je „Korisničko uputstvo za podnošenje evidencione prijave obveznika PDV i zahteva za brisanje iz registra obveznika PDV u elektronskom obliku preko portala Poreske uprave“.

Ono u detaljima objašnjava način popunjavanja i podnošenja zahteva za brisanje iz PDV registra na portalu ePorezi.

BONUS VIDEO Milena Amon I Dejan Kontić: Da li država e-fiskalizacijom dobija ili gubi?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar