TANJUG/ DUSAN ANICIC/bs

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, prilikom posete radarskom centru Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) na Bukulji, kod Arađelovca, da je završena prva faza izgradnje automatizovanih protivgradnih stanica.

U 44 stanice od 104, koliko je planirano, uloženo je 156 miliona dinara.

Ostaje da se do kraja godine okonča druga faza izgradnje 60 stanica, u koju će biti uloženo još 246 miliona dinara, saopštila je Vlada Srbije.

Povezane vesti:

„Nakon toga, radarski centar Bukulja biće kompletno automatizovan“, rekla je ona, objasnivši da će do kraja godine taj centar pružati zaštitu 2.370 hektara u prečniku od 90 kilometara.

Premijerka je rekla da je time Vlada Srbije ispunila obećanje iz 2017. godine.

Direktor RHMZ-a Jugoslav Nikolić rekao je da su protivgradne stanice potpuno automatizovane, bez potrebe za strelcima, jer se uređajima upravlja iz radarskog centra i proizvod su domaće tehnologije.

Softver za ovaj sistem napravilo je preduzeće „Informatika“ iz Beograda, a lansere i ostatak sistema za ispaljivanje raketa „Trajal“ iz Kruševca.

„Sve stanice imaju autonomno napajanje energijom preko solarnih ćelija i lansere sa po 12 raketa, tako da je njihova efikasnost dejstva mnogo veća“ neego ranije, naveo je Nikolić.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar