Foto: Profimedia.rs

Srbija nema dovoljno kadra na polju IT, ali nam nedostaje i zanatskih radnika, poput kuvara ili vozača. Miloš Turinski, ispred portala Infostud ističe da je tradicionalno oblast trgovine najzastupljenija - kada je reč o ponudi, ali i potražnji.

„IT kao delatnost nam je jako deficitarna, imamo veliku ponudu na tržištu, ali ne i potražnju. Jednostavno, nemamo takav kadar“, ističe Turinski i dodaje da su profesije koje zahtevaju srednju stručnu spremu, poput kuvara ili vozača vrlo tražene od strane poslodavaca.

Među istaknutijim poslovima, tu su i delatnosti u oblasti administracije i logistike.

IT stručnjaci – posao svih poslova 

„Prema nekim procenama nedostaje nam između 15 i 30 000 IT stručnjaka. Među ljudima vlada pogrešno mišljenje da su to samo programeri. Čak 60% oglasa o IT poslovima se odnosi na takozvana mediore – to su ljudi sa pet godina iskustva. Često dolazi i do zabune, jer svršeni studenti odmah misle da su juniori, a za tu poziciju potrebna je jedna godina iskustva u poslu“, ističe Turinski.

PROČITAJTE JOŠ

Kako bi se suzbio deficit pomenutog zanimanja, Srbija je prinuđena da uvozi digatalne nomade – ljude koji imaju mogućnost da posao obavljaju na daljinu, a najzastupljeniji su u Nišu, Beogradu i Novom Sadu.

Srbija uvozi jeftinu radnu snagu

Državljani Šri Lanke obavljaju delatnosti proizvodnih usluga, dok građevisnke poslove obavljaju Turci ili Kinezi. Delatnosti dostavljača prepuštene su radnicima iz  Uzbekistana.

Na sajtu Infostud trenutno je dostupno više od 4700 poslova.

S druge strane, jedno od istraživanja koje je nedavno sprovedeno pokazalo je da 9 odsto mladih smatra da će na posao morati da sačeka tri do šest meseci, dok više od 15 odsto nije toliko optimistično i očekuje da će im za pronalazak posla biti potrebno više od godinu dana.

Kada je reč o pozicijama na koje najčešće konkurišu pri traženju posla, to su prodavac, administrativni radnik, komercijalista, telefonski operater i poslovni sekretar.

Traženi su i poslovi u oblastima marketinga, ekonomije, prodaje i upravljanja kadrovima, dok je IT sektor sve traženiji među mladima zbog uslova rada koje ta oblast nudi.

Srbiji nedostaju tesari, armirači, zidari, stolari, keramičari, ali i frizeri, kuvari, pekari, konobari, a reč je o poslovima koji mogu dobiti veliku zaradu.

BONUS VIDEO: Da li je starijima od 70 godina potreban posao da bi preživeli?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar