Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunicija Srbije donelo je rešenje, po kom je utvrđeno da toplana u Majdanpeku ima nepoštenu, odnosno nasrtljivu poslovnu praksu, time što uslovljava potrošača da plati uslugu grejanja koju on ne želi, objavilo je danas Udruženje bankarskih klijenata "Efektiva", uz ocenu da je to istorijska odluka za korisnike sistema daljinskog grejanja u Srbiji.

Kako je precizirano, tim rešenjem Ministarstva trgovine ustanovljeno je da je potrošač iz Majdanpeka dva puta podnosio zahtev za isključenje sa mreže grejanja, ali da je toplana te zahteve ignorisala i nastavila da ispostavlja račune, nakon čega je pokrenula i postupak utuženja.

„Ovim rešenjem se prekida monopolistička dominacija toplana po Srbiji, a njime će potrošačima biti omogućeno da se isključe sa grejanja i potraže ekonomičniji način za zagrevanje stambenog prostora“, navedeno je u saopštenju.

Iz „Efektive su ukazali da su do sada potrošači u Srbiji bili uslovljavani raznim preprekama, koje su ih nezakonito sprečavale da ostvare svoje pravo da ne primaju uslugu koju ne žele, odnosno, pružale su mogućnost toplanama da potrošače drže „zaključane“ u ugovornom odnosu, koji čak i ne postoji.

„Dakle, klasičan robovlasnički položaj u 21. veku, u kom potrošač nema pravo žalbe niti na kvalitet usluge, niti na cenu, nema pravo da uslugu odbije, već je jedino njegovo pravo, tj. obaveza da ispostavljeni račun plati, u visini koju odredi lokalna samouprava“, saopštila je „Efektiva“.

U tom udruženju smatraju da bi ovo rešenje Ministarstva trgovine trebalo da dovede i do promene načina razmišljanja nadležnih koji rukovode cenovnom politikom, tako da cene postanu umerenije, a usluga grejanja poboljšana.

Iz „Efektive“ su pozvali nezadovoljne potrošače širom Srbije, da prema ovom rešenju, iskoriste svoje pravo da otkažu saradnju sa toplanama i tako ih nateraju na dogovor oko visine cena grejanja i njegovog kvaliteta.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare