Foto: Nova S

"Plata za život", slogan je protesta koji će danas u 18 sati ispred Vlade Srbije organizovati Politička platforma Solidarnost. "Radnicama i radnicima u Srbiji je potrebna plata od koje će moći da žive", poručuju organizatori protesta u susret sednici Socijalno-ekonomskog saveta koja će biti održana 2. septembra i na kojoj se očekuje odluka o visini minimalne cene rada za 2022. godinu.

Organizatori podsećaju da je tokom pregovora o minimalnoj ceni rada Vlada predložila da minimalna zarada bude povećana sa 32.000 dinara na 35.012.

„Ovaj predlog je neprihvatljiv jer on znači da će oko 350.000 ljudi koji primaju minimalnu zaradu i dalje primati sirotinjske zarade od kojih se jedva preživljava. Predloženo povećanje već je progutao rast cena. Istovremeno, naše vlasti se hvale rastom prosečne zarade što, u uslovima stagnacije najnižih zarada može značiti samo jedno – da prihodi najbogatijih rastu i da naše društvo razaraju sve veće nejednakosti. Tražimo plate koje neće održavati ljude u siromaštvu, već će im omogućiti dostojanstven život“, poručuju iz Političke platforme Solidarnost.

Oni smatraju da predlog sindikata da se minimalna zarada barem izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom nije dovoljan, ali može predstavljati korak u dobrom pravcu ukoliko se rast minimalne cene rada nastavi i naredne godine u cilju dostizanja plate za život.

„Zato pozivamo Vladu da uvaži argumentaciju sindikata i podrži njihove zahteve“, zaključuju organizatori današnjeg protesta koji su podržali i Ne davimo Beograd, Udruženje radnika na internetu i Internet radnici Srbije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram