Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

U toku su masovne inspekcijske kontrole i nadzori privrednika, a posebno trgovinskih i ugostiteljskih lokala - upozoravaju iz udruženja Zaštitnik preduzetnika i privrednika. "Jedini cilj je da se naplati i izrekne kazna za bilo šta", kaže za Nova.rs Milena Amon iz tog udruženja.

„Pune budžet da bi imali odakle da isplaćuju. To je napad na ugostitelje i privrednike“, smatra Amon.

Navodi i primer preduzetnice iz Nove Pazove, koja je ranije bila u reprogramu koji je ukinut, zato što jedna rata nije bila plaćena, a to se dogodilo jer je preduzetnica bila na operaciji karcinoma.

„Naplata sada ide na preko milion“, kaže Amon.

Navela je i primer preduzetnika koji u MUP-u nije mogao da dobije elektronski potpis, jer lične karte iz 2015. to ne podržavaju.

„Traženo je da se promeni lična karta i dok se to čekalo, propušten je rok i Poreska uprava se odmah oglasila. Oni se ponašaju kao zelenaši i reketaši“, konstatuje Amon.

Prema njenim rečima, privrednici i preduzetnici se aktiviraju i borbu počinju na lokalu, jer kako kaže: „ovo je neizdrživo“.

„Mi se povezujemo i sa drugim udruženjima i svakako ćemo nastaviti ovu borbu“, poručuje Amon.

Nadu, smatra ona, ne ulivaju ni nove mere pomoći koju je država najavila.

„Tri puta po pola minimalca, a vi na to morate da plaćate doprinose. Opet imate uslovljavanja da posle toga ne možete da otpustite. To je mera koja ponovo tera u minus. Mi smo naše primedbe na te mere poslali predsednici Vlade, ima čitav spisak, u kojem se objašnjava zašto je to neadekvatno i šta još treba učiniti. Međutim, oni to ignorišu“, kaže Amon.

„Atak na naše porodice“

Udruženju Zaštitnik preduzetnika i privrednika stiglo je mnogo poruka i informacija u vezi sa svojevrsnom invazijom inspekcijskih službi. Prenosimo vam samo neke od njih:

„U Šapcu od juče finansijska iz BG-a. Idu u sitna crevca, dok ne izreknu meru zatvaranja. 4 lokala je juče zbog trivijalnosti dobilo rešenje o zatvaranju“.

„U Kragujevcu zatvoreno na 72h jedno desetak lokala. Traže 4m2 po osobi i maksimalno dve osobe za stolom. Finansijska iz Niša je bila prosle nedelje. Ovo je direktan atak na naše porodice, nije više reč o poslovanju“.

„Bili su kod nas u lokalu, nisu nam uvažili odluku o depozitu na kojoj je pečat firme, već su tražili potvrdu iz banke da je povučen novac sa računa. Bićemo zatvoreni, od sledeće srede ili ćetvrtka – na 15 dana. Da nije bilo to, našli bi nešto drugo…došli su sa namerom da zatvore svaki lokal u koji uđu“.

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar