Podeli
Foto:Privatna arhiva

Bespotrebno je dizati paniku tvrdnjom da srpski turisti koji su prošle godine uplatili letovanja, a nisu mogli da otputuju zbog pandemije koronavirusa, neće moći da dobiju povrat novca, kaže za Nova.rs direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić. Objašnjava da turističke agencije još uvek imaju šansu da se oporave, kao i da su do sada osiguravajuća društva uglavnom nadoknađivala štetu onima koje posluju u skladu sa zakonom.

Komentarišući navode u medijima da turisti koji su prošle godine uplatili letovanja neće dobiti ni delimičan povrat novca, Seničić kaže kako se na taj način diže nepotrebna panika koja može da dovede do ozbiljnih problema u samim agencijama.

“Kada izađe takva informacija sada, kad imate ljude koji su u ovim uslovima inače nervozni, može neko da dođe i insistira da mu se odmah vrati novac koga agencija trenutno nema”, kaže Seničić.

Povezane vesti:

Dodaje da su incintednti koji bi mogli zbog toga da nastanu nepotrebni u trenutno kad zapravo niko još ne zna da li će provo neka određena agencija da propadne.

“Može da se desi da od aprila agencije počnu redovno da rade i onda će moći iz redovnih prihoda da organizuju putovanja ili vrate novac”, objašnjava.

Kako kaže, osiguravači jesu potvrdili da u svojim opštim uslovima imaju ograde po pitanju pandemije, epidemije, više sile, ali niko nije rekao “Mi to nećemo platiti”.

S obuziom da se govori o agencijama koje su uplatile novac mahom u inostranstvo, objašnjava kako bi tekao postupak u slučaju da one postanu insolventne.

“Ljudi bi podneli zahteve za povraćaj novca. Nako što bi primili zahteve počeli bi da traže finansijsku dokumentaciju”, kaže on i dodaje:

“Ukoliko tom prilikom utvrde da je novac koji treba da se isplati putnicima ekvivalentan iznosu koji je isplaćen stranim partnerima ja sam duboko ubeđen da neće biti problema da se to plati. Zašto? Zato što bi u oni u tom procesu, koji bi verovatno trajao dugo, u jednom trenutku mogli da naplate taj novac od partnera u inostranstvu. ”

Navodi de je jedna agencija u Čačku trenutno ušla u stečaj i stečajni upravnik trenutno traži rešenje za isplatu štete – bilo kroz osiguranje, bilo kroz naplatu starih potraživanja koja će se usmeriti na putnike, koji svakako neće biti oštećeni.

Po njegovom mišljenu, osiguravajuće kuće će odlučivati o svakom pojedinačnom slučaju, pri čemu će im najvažnijim kriterijum biti kao i do sad – da li je konkretna turistička agencija poslovala u skladu sa zakonom.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar