Foto: Dragan Mujan/Nova.rs, Starsport

Stanovnici Mišarske ulice u Beogradu predali su peticiju za zaustavljanje gradnje dve višespratnice u ovoj ulici, od kojih jednu gradi bivši fudbaler Aleksandar Kolarov. Dok su radovi na broju 3 u jeku, nadležni organi odobrili su urbanistički plan za drugu zgradu na broju 9, što je korak do izdavanja građevinske dozvole i početka radova. Problem je što su dozvole u suprotnosti sa Generalnim urbanističkim planom i zakonom, piše N1.

„Pomerite se vi van gradilišta“.

Zbog čega?

„Nemate bezbednosnu opremu, nemate ništa, pomerite se“.

Zbog bezbednosti?

„Tako je“.

Hajde onde ćemo…

„Vi ćete kao da snimate mi ćemo kao da postavimo paravan“…

PROČITAJTE JOŠ:

Oni su kao postavili paravan, a N1 je zaista, ponovo, došao da snimi radove u Mišarskoj. Ulici koja broji jedva 120 metara u dužinu i 7,5 metara u širinu, ali će potencijalno brojati i dve nove višespratnice, od skoro 27 metara.

Radovi na adresi Mišarska 3 i dalje su u toku. Udruženje Naša mesna zajednica, ali i stanovnici ove ulice podneli su peticiju sa više od 1.300 potpisa. Peticija je predata gradonačelniku Aleksandru Šapiću, opštini Vračar, kao i Sekretarijatu za urbanizam.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Zahtev potpisnika peticije jeste odbacivanje građevinske dozvole i zaustavljanje radava na ovoj adresi. Ali i sprečavanje izdavanja dozvole za drugu višespratnicu na adresi Mišarska 9, jer bi time, kažu oni, bio narušen spomenik kulture, kuća bivšeg rektora Bogradana Gavrilovića.

Njegov praunuk Aleksandar Gavrilović rekao je za N1 da je kuća već oštećena pripremnim radovima, što je i veštak Zavoda za zaštitu spomenika potvrdio.

„Taj zid na koji treba da se nasloni zgrada, pošto je to kuća iz 19. veka, nije se gradio na potpornim stubovima, već zidovima i taj zid je napukao. E sada zamislite kada krene da se zida čudo i da se kopa garaža od dva sprata ispod, to će da odu i temelji i potporni zid i sve“, rekao je Gavrilović.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Izveštaj veštaka poslat je i Sekretarijatu za inspekciju, ali to nije sprečilo nadležne organe da 6. jula, odobre urbanistički projekat, što predstavlja poslednji korak za dobijanje građevinske dozvole.

„Generalnim urbanističkim planom, planom najvišeg reda, koji je u rangu ustava, je zabranjena izgradnja visokih objekata na tom području, i Mišarska ulica spada u deo Vračara koji je po generalnom urbanističkom planu uživa prethodnu zaštitu. I predviđeno je da se očuva kao ambijentalna celina“, kaže Sanja Solarević iz Naše mesne zajednice.

Institucije kojima je predata peticija nemaju predviđeni zakonski rok da odgovore. Iako se nadaju, moguće je da potpisnici odgovor uopšte ne dobiju.

BONUS VIDEO: Ko će da sazida 130 hotela u Beogradu za manje od 4 godine?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare