Foot:promo

Kompanija "Helbiz" izabrana je kao prvi i ekskluzivni upravljač sistema javnih bicikala u Beogradu na period od 15 godina, potvrđeno je iz ove kompanije portalu koji se bavi životnom sredinom SRDA.

Nakon potpisivanja ugovora koje se očekuje narednih dana, „Helbiz“ će isporučiti najmanje 1.000 bicikala i postaviti 150 stanica za javne bicikle.

„Veoma nam je drago što smo pobedili na tenderu za upravljanje sistemom javnih električnih bicikala na teritoriji grada Beograda. Naše proizvode i usluge, kao i sam način korišćenja, uskoro ćemo predstaviti stanovnicima Beograda“, rekli su u kompaniji „Helbiz“.

Flota e-bicikala „Helbiz“ u Beogradu moći će da se iznajmi već narednih meseci, dok je postavljanje parking stanica planirano da ide u fazama u narednih godinu i po dana.

Bicikli će imati ugrađen IOT sistem (Internet of Things), GPS i postaviće nove standarde u pogledu bezbednosti sistemima poput foto verifikacije korišćenja kacige sa veštačkom inetligencijom koju je razvio interni tehnološki tim, a vožnja će moći da se plati i započne pomoću „Helbiz“ aplikacije, saopštila je kompanija krajem marta.

Odeljenje za unapređenje urbane mobilnosti Grada Beograda je pripremilo tehničku dokumentaciju za postavljanje stanica za iznajmljivanje bicikli po opštinama.

Najviše stanica na Novom Beogradu

Predviđeno je da Novi Beograd ima najviše stanica – 47, Stari grad 20 stanica, Palilula 18, Zvezdara 13, Vračar 12, Savski venac 15, Voždovac 15, Čukarica 3, Zemun 7.

Generalni direktor kompanije „Helbiz“ Salvatore Palela izjavio je da će ugovor sa Beogradom biti „najdugoročniji ugovor u istoriji kompanije i da je njegov rok važenja jedinstven u ovoj branši“.

PROČITAJTE JOŠ

„Očekujemo da nam poveća prihode kao i naše prisustvo u Evropi. Petnaestogodišnji ugovor sa Beogradom omogućiće ‘Helbizu’ da dokaže svoju sposobnost da bude partner lokalne vlasti, postane deo svakodnevnog života građana i pruži dodatnu vrednost tokom vremena. Čast nam je što smo u poziciji da menjamo način na koji se Beograd kreće na jedan zeleniji i održiviji način“ rekao je Paelja.

Kompanija „Helbiz“ je osnovana 2015. godine sa sedištem u Njujorku i nudi raznoliku flotu vozila uključujući električne bicikle, električne skutere, električne trotinete. U Beogradu je osnovala predstavništvo 2018. godine.

Prisutni na 40 lokacija u SAD, Evropi i Singapuru

Mrežu sistema iznajmljivanja ovih vozila „Helbiz“ je uspostavio na 40 lokacija – u Sjedinjenim Američkim Državama, gradovima Evrope i u Singapuru.

Grad Beograd je 30. decembra prošle godine objavio javnu nabavku kojom traži partnera za sistem javnih bicikala i to kroz koncesiju na 15 godina, čija je vrednost oko pet miliona evra.

Prema tadašnjim najavama gradskih čelnika, plan je da poput drugih velikih gradova sveta i Beograd ima stanice za iznajmljivanje javnih bicikala.

Takođe, najavljeno je da je u planu u naredne četiri godine izgradnja oko 500 kilometara novih biciklističkih staza, kako bi se obezbedila neophodna infrastruktura.

U postupku dodele koncesije „Poveravanje upravljanja sistemom javnih bicikala na teritoriji grada Beograda“, kao prihvatljiva i ekonomski najpovoljnija ponuda izabrana je ponuda konzorcijuma, koji čine „Helbiz“ Beograd kao nosilac, dok je član konzorcijuma i „Helbiz“ Italija, sa ponuđenom koncesionom naknadom u iznosu od 11,750 miliona dinara.

Druga ponuda, koja je stigla od francuske kompanije „Smoove SAS“, imala je nedostatke u dokumentaciji i nije uzimana u obzir, preneo je portal SRDA.

BONUS VIDEO: Sudar Tesle

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare