Foto:Vesna Lalić

Osmoro zaposlenih u Apoteci Leskovac tri godine nisu primili platu, a pošto im je danas rečeno da Vlada ne može da im pomogne da pronađu rešenje za isplatu zaostalih zarada, odlučili su da sutra sa porodicama dođu u Beograd na protest, i stupe u štrajk glađu.

Pročitajte još:

Radnici Apotekarske ustanove Leskovac javili su se redakciji portala Nova.rs jer, kako su nam rekli, već tri godine nisu primili lični dohodak, odnosno 38 plata, zaključno sa mesecom majom ove godine.

Ponadali su se da bi njihovu agoniju mogla da okonča ponuda koju su, prema rečima Sunčice Stojanović, šefa apoteke u Leskovcu, dobili od Vlade Srbije, a to je bilo obećanje da će Vlada u ime osmoro zaposlenih u Apoteci Leskovac pregovarati sa lokalnom samoupravom kako bi se našlo rešenje za isplatu zaostalih zarada.

„Račun Apoteke blokiran je već dve godine, ali je Zakon o zdravstvenoj zaštiti koji je usvojen 2019. propisao da su osnivači apotekarskih ustanova lokalne samouprave, i da su one solidarni dužnici, odnosno da odgovaraju za dugove prema poveriocima. Dugovi Apoteke Leskovac prema radnicima, dobavljačima i komunalnim službama dostigli su oko 500 miliona dinara“, kaže za Nova.rs Sunčica Stojanović.

„Mi smatramo da radnici prvi treba da budu namireni, pošto već godinama dolazimo na posao i obavljamo svoje radne zadatke, a poslednju platu smo primili u decembru 2018. i to za mart 2017. godine“, rekla nam je Stojanović.

Izjava direktora Apoteke Leskovac da zaposleni tri godine nisu primili platu; Foto: Privatna arhiva

Zaposleni u leskovačkoj apoteci nadali su se da će danas od pravnog savetnika premijerke Ane Brnabić dobiti predlog rešenja ove mučne situacije.

„U pola četiri popodne javljeno mi je da nisu uspeli da se dogovore sa gradom Leskovcem, i da oni u ovom momentu nemaju način ni model da nateraju lokalnu samoupravu da ispoštuje Zakon o zdravstvenoj zaštiti. Navodno im je u gradu Leskovcu rečeno da trenutno nemaju novca da nas isplate, ali zato ima novca za asfaltiranje ulica i popločavanje trgova, iako mi, zdravstveni radnici, plate nismo primili tri godine“, naglašava Sunčica Stojanović.

Za nju je, kako nam je rekla, šokantno bilo objašnjenje predstavnika kabineta premijerke da Vlada Srbije nema ingerencija nad postupanjem lokalne samouprave.

„Kao da je Leskovac država u državi“, zapanjena je Sunčica Stojanović.

Zato je osmoro zaposlenih u Apoteci Leskovac odlučilo da sutra, u subotu 13. juna, zajedno sa porodicama dođu u Beograd, predaju svoje zahteve na pisarnici i zatraže prijem kod premijerke Ane Brnabić, i da potom, tačno u podne, stupe u štrajk glađu.

„Mi drugi izbor nemamo“, odlučna je Sunčica Stojanović.

Zahtevi zaposlenih u Apoteci Leskovac

„Ostaćemo ispred zgrade Vlade Srbije koliko god bude bilo potrebno, ili dok neko napokon ne reši naše dugogodišnje probleme. Zahtevamo isplatu zaostalih ličnih dohodaka za prethodne tri godine, rešavanje našeg statusa preko socijalnog programa ili na neki drugi način, koji uspemo da dogovorimo s Vladom, ako uspemo“, rekla nam je Sunčica Stojanović.

Pitanja o tome da li je tačno da Vlada Srbije ne može da sa gradom Leskovcem pronađe model za isplatu zaostalih zarada zaposlenih u Apoteci, kao i da li je tačno da Vlada nema nadležnost da utiče na lokalnu samoupravu kada je reč o sprovođenju Zakona o zdravstvenoj zaštiti uputili smo predstavnicima za štampu kabineta premijerke Ane Brnabić. Odgovor do trenutka kada je ovaj tekst objavljen nismo dobili.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare