Već počele rezervacije: Navala srpskih turista na Grčku

Putovanja 20. feb. 202113:28
Podeli:
grčka letovanje
Foto: Kostis Ntantamis / Sputnik / Profimedia

Turističke agencije u Srbiji za predstojeću letnju sezonu uglavnom nude aranžmane u Turskoj i Egiptu, koji su dostupni našim turistima, jer je za ulazak u te zemlje neophodan samo negativan PCR test, dok samo retki organizatori putovanja na svojim sajtovima imaju ponudu i za grčka letovališta. Ipak, interesovanje za Grčku je kod Srba ogromno.

Grčke plaže, koje su već dugo omiljena letnja odredišta najvećeg broja srpskih turista, zasad su nam nedostupne, jer je našim građanima zabranjen ulazak u tu zemlju.

Agencije koje su, ipak, istakle ponudu za ovo leto navele su cene apartmana sa popustom od 10 do 15 odsto koje se kreću od 16 evra po osobi do 65 evra, u zavisnosti od, destinacije, kvaliteta smeštaja i vrste prevoza.

„Neke agencije rade predrezervacije za Grčku uz simbolično naplaćivanje obezbeđenja od 1.000 dinara do 3.000 dinara, s tim da će taj novac biti vraćen ukoliko ne bude moguće da se putovanje realizuje. U ovom trenutku ipak nema masovnih rezervacija, jer još uvek ne znamo uslove putovanja u Grčku“, rekao je Tajnugu direktor udruženja YUTA Aleksandar Seničić.

Pročitajte još:

Dodao je da je YUTA u stalnom kontaktu sa komorom vlasnika privatnog smeštaja u Grčkoj kako bi se od tamošnjih vlasti do kraja marta isposlovali uslovi putovanja naših turista.

Vlasnici apartmana i hotela u Grčkoj, naročito na severu te zemlje počeli su da primaju predrezervacije za narednu turističku sezonu bez naplaćivanja avansa, u očekivanju da Vlada Grčke donese odluku o uslovima ulaska turista u zemlju, izjavila je za Tanjug vlasnica turističke agencije „Nikana Travel“ u Grčkoj Ana Nikolić.

„Za sada postoje samo najave grčkog ministra turizma i premijera Micotakisa da će sezone biti i da neće biti ograničenja za ulazak turista. Zvaničnici su do sada više puta ponovili da vakcina neće biti uslov za ulazak u Grčku, ali će biti oklakšica. Međutim, nema još konkretnih informacija o tome pod kojim uslovima će moći da se uđe u zemlju“, dodala je Nikolićeva.

Dodala je da je ta zemlja potpisala sa Izraelom sporazum o protoku građana dve zemlje uz sertifikat o vakcinisanju.

„Što se tiče Srbije i Severne Makedonije, nema nikakvih informacija, niti se to pominje. Zato smo u neizvesnosti i ne znamo šta da očekujemo“, rekla je Nikolićeva.

U očekivanju da će vlada ispuniti obećanje o normalizaciji turističke sezone, dodala je ona, vlasnici hotela i apratmana su formirali cenovnike i primaju rezervacije, naročito na severu Grčke, gde bukvalno žive od srpskih turista.

„Cene su uglavnom na nivou prošlogodišnjih ili desetak procenata niže i očekujemo da će, ukoliko bude ograničenja za ulazak turista, one dalje padati“, smatra vlasnica turističke agencije „Nikana travel“.

10 dana za četvoročlanu porodicu 450 evra

Precizirala je da trenutno najjeftiniji smeštaj za četvoročlanu porodicu za deset dana u avgustu kada je vrh sezone košta od 450 do 500 evra.

Nikolićeva je naglasila da je, nakon najave da će predstojeća sezona u Grčkoj biti normalna, zavladalo veliko interesovanje srpskih turista.

„Kada smo objavili informaciju da se može rezervisati bez depozita, počela je navala srpskih turista. Zatrpani smo imejlovima. Ljudi se javljaju svakodnevno i dobijaju smeštaj, dobijaju vaučer o pedrezervaciji koja važi samo do otvaranja granice. Ako se to dogodi, moraće da uplate avans“, precizirala je Nikolićeva.

Udruženja vlasnika apartmana sa severa Grčke stalno šalju apele vladi da dozvole ulazak srpskih turista.

„Ovi iz solunske i olimpijske regije, sa Halkidikija i Tasosa u tim apelima objašnjavaju vlastima da bez turista iz Srbije neće biti sezone i da bukvalno ne mogu da prežive bez njih. Toga je bilo i prošle godine, ali bez efekta. Nadam se da vlada neće dozvoliti da propadne još jedna sezona“, rekla je Nikolićeva.

Ona je podsetila da su turistički radnici u Grčkoj zbog kovid krize dobili pomoć države od 10.000 evra, uz obavezu da 2022. vrate polovinu tog iznosa, i da to neće biti moguće ukoliko ove godine ne bude zarade od turizma.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar