Zorana Mihajlović Foto:TANJUG/ MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGRTIKE/ ZORAN PETROVIC

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović obišla je danas radove na izgradnji nove toplane na biomasu u Priboju, prve u Srbiji koja će raditi na biomasu, saopšteno je danas iz njenog kabineta.

To je važno ne samo zbog energetske efikasnosti i kvaliteta energije koju će koristiti građani Priboja, to je važno i zbog zaštite životne sredine, jer se smanjuje emisije štetnih gasova za najmanje 70 odsto. Ako postoji nešto što je važno za Priboj i za celu Srbiju, to je da vodimo računa da imamo održivu energetiku i da vodimo računa o zaštiti životne sredine, rekla je Mihajlović.

Ona je zahvalila nemačkoj razvojnoj banci KfW, sa kojom su realizovani zajednički projekti vredni stotine miliona evra, kao i Švajcarskoj i njenoj razvojnoj agenciji, koja je takođe učestvovala u finansiranju projekta u Priboju.

Mihajlović je precizirala da oko 10 odsto toplana u Srbiji koristi mazut, oko 10 odsto ugalj, a oko 80 odsto gas.

U narednom periodu posetićemo i druge gradove koji koriste lošije energente da pokušamo da razgovaramo sa njima da se prebace na druge izvore energije. To je važno ako želimo da imamo zelenu Srbiju koja će koristiti dobra i kvalitetna goriva, a građani samim tim dobre i kvalitetne izvore toplotne energije, najavila je ona.

Direktor KfW u Srbiji Ridiger Hartman rekao je da projekat dobro napreduje i da će kad bude završen predstavljati doprinos i klimatski neutralnom razvoju i boljem životu građana.

Vrednost investicije je oko sedam miliona evra, a po završetku radova koji je planiran u oktobru nova toplana će zameniti staru na mazut i obezbediće grejanje za skoro 1.500 domaćinstava, za više od 4.000 stanovnika u Priboju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar