Georgi Genov Foto:Ivan Dinić/Nova S

Nije sigurno da li će u letnjoj sezoni biti stranih gostiju, zato se mora voditi računa da se zadrže domaći. Hotelima je potrebno renoviranje na svakih sedam godina, ali je najveći problem - gubitak radne snage, ocenjuje Georgi Genov, direktor Udruženja hotelijera i ugostitelja HORES situaciju na ovom tržištu posle dvogodišnje pandemije. On ističe i da se udruženje od 2018. godine bori da se PDV na hranu izjednači na svim nivoima - da bude isti i u prodavnici, i u restoranu.

Hotelijeri i ugostitelji na respiratoru, težak položaj zaposlenih, alarmantno stanje u hotelima i restoranima, naslovi su koje smo čitali kada je pre dve godine počela pandemija koronavirusa. Georgi Genov, direktor Udruženja hotelijera i ugostitelja HORES, ističe da su u pandemiji bolje prošli planinski i banjski centri nego gradski hoteli, koji bez državne pomoći ne bi opstali tokom pandemijskog perioda.

On navodi i da 48 hotela nije dobilo pomoć, jer im nije bila pretežna delatnost ugostiteljstvo i dodaje da je njima – najteže.

PROČITAJTE JOŠ

„Teško je proceniti kako će nova kriza uticati na posete, ali problem su povećane cene hrane i energetike. Razonoda i zabava su tek na petom ili šestom mestu, pa nije sigurno u letnjoj sezoni da li će biti stranih gostiju. Zato se mora voditi računa da se zadrže domaći gosti. Hoteli su već stari, treba ih renovirati to je potrebno svakih sedam godina. A, najveći problem je gubitak radne snage – nedostaje 5.000 radnika u tom sektoru“, ukazuje gost Infobiza.

Biće, kaže, povećanja plata iz sopstvenih prihoda, ali i država mora da pomogne – a to je i pitanje PDV-a.

Opširnije čitajte na portalu N1.

BONUS VIDEO: Milan Rakić: Ukinuti PDV na akcize za gorivo

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar