Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Važeće mere protiv koronavirusa, tvrde frizeri, ugrožavaju njihovu egzistenciju. Vikendom im je zabranjen rad, a radnim danima mogu da rade do 17 časova - onda kada se njihove mušterije uglavnom vraćaju sa posla. Upozoravaju - biće prinuđeni da rade na crno. Krizni štab ostaje pri odluci i tvrde da aktuelne mere daju rezultate. Međutim, Unija poslodavaca veruje da postoji rešenje.

Od početka epidemije, Vesna nosi masku i navlači rukavice, ali odnedavno salon zatvara ranije. Makaze i četke radnim danima odlaže već u pet popodne, a vikendom ih i ne uzima u ruke. Posla i para, kako kaže, ima sve manje.

„Posebno sad kad nam je skraćeno radno vreme, mi najviše posla imamo posle 17h kada se ljudi vraćaju sa posla. Sada ljudi, prosto, ne mogu da dođu kod nas, a nema smisla da mi idemo kod njih kući“, kaže frizerka Vesna Ivanović za N1.

Na pitanje koliko sada ima mušterija dnevno odovara:

„Jednu, dve, tri.“

Povezene vesti:

A zbog manje zarade bilo bi logično, kako kaže Vesna, da budu manji i porezi i doprinosi. U suprotnom, kako tvrdi, mnoge njene kolege moraće da se snalaze, a onda zakon – ko šiša.

„Ako se bude radilo na crno, prosto, više ne može da se kontroliše šta ćemo mi doneti u stan, ako idemo tako, šta ćemo mi izneti iz tog stana, pa preneti u neki sledeći stan. Ogroman je rizik“, kaže Ivanović.

Država zasad ne razmišlja tako – frizere i kozmetičare nije prepoznala kao ugrožene u trećem talasu epidemije. U prethodna dva ih je, međutim, obuhvatila paketom pomoći, isplatom minimalnih zarada. Iz Unije poslodavaca sugerišu da rešenje, ipak, postoji.

„Mi smatramo da možda baš zbog ovakvog načina rada, gde su klijenti slobodniji u popodnevnim časovima, da bi se trebalo preispitati ova odluka, pa možda drugačije rasporediti njihovo radno vreme i obavezu zabrane rada. A s druge strane, njima bi se omogućilo da zarade svoje dohotke, da plate svojim zaposlenima, jer je teška situacija, njima bi više odgovaralo da mogu da rade, u svakom slučaju, nego da dobijaju neku bespovratnu pomoć koja sigurna ne može biti bezgranična“, kaže Svetlana Budimčević iz Unije poslodavaca.

Krizni štab ne odustaje od aktuelnih mera, bar do sledeće sednice.

„Vi znate da smo prethodne mere koje smo doneli, oročili do 15.12. i te mere na dalje stoje. Ove mere u zadnje dve, tri nedelje, rigorozne, već sada daju određen rezultat“, kaže Zoran Gojković.

Vesna, ipak, nastavlja da radi, ostajući odgovorna prema sebi i mušterijama – poruka na zidu njenog salona „Život ne mora biti savršen, ali frizura mora“, ne dozvoljava joj da od toga odustane.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)