Foto: EPA/JIM LO SCALZO

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) održaće virtuelne sastanke sa srpskim vlastima u periodu od 5. do 16. oktobra, na petom i poslednjem pregledu u okviru Instrumenta za koordinaciju politika (PCI), najavio je danas u izjavi za Tanjug šef Kancelarije MMF - a u Srbiji Sebastijan Sosa.

Pročitajte još:

„Misija će razmotriti fiskalne performanse i razmotriti ključne parametre budžeta za 2021. godinu“, naveo je Sosa.

Misiju MMF-a tokom onlajn posete Srbiji predvodiće Jan Kes Martejn, a razgovaraće se o ekonomskom razvoju, efikasnosti mera, napretku u ključnim reformama i drugim temama.

Sosa kaže da će Misija MMF-a, pre svega, razgovarati o nedavnom ekonomskom razvoju i proceniti izglede i rizike.

Takođe će, dodaje, pratiti primenu i efikasnost mera primenjenih kao odgovor na pandemiju Kovid-19.

„Proceniće, takođe, napredak u ključnim strukturnim reformama, uključujući upravljanje fiskalnim rizicima i upravljanje društvenim preduzećima“, rekao je Tanjugu šef Kancelarije MMF-a u Srbiji.

Sosa navodi da bi uspešan završetak razgovora otvorio put za razmatranje petog pregleda Izvršnog odbora MMF-a u okviru PCI u januaru 2021. godine.

Podsećanja radi, Srbija je sklopila savetodavni aranžman sa MMF-om poznatiji pod nazivom „Čuvarkuća“ u julu 2018. godine. Aranžman podrazumeva savetodavnu ulogu MMF-a, a ne finansijsku pomoć. Odobren je na period od 30 meseci.

Dogovoreno je da se napredak ekonomskog programa prati putem pet polugodišnjih razmatranja rezultata, na kojima se daju ocena njegovog sprovođenja.

Cilj programa je održavanje makroekonomske i finansijske stabilnosti i nastavak strukturnih i institucionalnih reformi za podsticanje bržeg i sveobuhvatnog rasta, stvaranja novih radnih mesta i poboljšanja životnog standarda.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)