Foto:shutterstock

Kursevi, pre svega oni iz IT struke, put su do dobre zarade. Sve veći broj ljudi, kako onih koji fakultet nisu nikad upisivali, tako i onih sa diplomom koji se u svojoj struci nisu pronašli, završava razne kurseve u nadi da će im to pomoći da se prekvalifikuju. I zaista, ovo uspeva, a naročito u industriji u kojoj su plate i najviše – IT industriji.

Filip K. (30) je, za sada, nesvršeni student elektroenergetike. Pre nešto više od dve godine, radio je posao u proizvodnji instalacija za kola koji nije imao budućnost. Tada je slučajno saznao za zanimanje i kurs koji mu je potpuno promenio tok karijere. Naime, Filip danas radi u IT industriji kao QA tester i trenutno zarađuje oko 1.000 evra.

“Završio sam domaći kurs u jednoj novosadskoj školi matematike. Oni, takoreći, drže privatne časove. Sve je bilo onlajn. Koštao je 300 evra, trajao između tri i četiri meseca, sa po dva termina u trajanju od dva sata nedeljno”, navodi Filip.

Pročitajte još:

On kaže da mu se kurs definitivno isplatio, budući da je posao u toj struci našao tri meseca nakon završetka kursa.

“Doduše, to je delom i zbog toga što sam imao neko prethodno iskustvo sa programiranjem i pomoć ljudi koji se bave time, a deo predznanja sam stekao i u srednjoj školi, nakon koje sam stekao zvanje elektrotehničara računara. Sada lepo zarađujem, ako uzmemo u obzir uslove u Srbiji i to koliko sam novca i vremena uložio. Ipak, potpuno je druga priča koliko sam truda uložio u sve to i definitivno je veliki faktor, uz konstantno usavršavanje”, dodaje Filip.

Kako za Nova.rs kaže Miloš Turinski iz Infostuda, najveći broj poslova za koji mogu da se završe kursevi svakako jeste u IT industriji. Ipak, ističe naš sagovornik, treba imati u vidu to da samo kurs nije dovoljan.

“Nije dovoljno nijedno obrazovanje. Možete završiti kurs, ali u IT industriji i svim srodnim poslovima vam je potrebno da nastavite učenje i doučavanje na mesečnom nivou. I to što naučite na kursu morate da usavršavate i učite nove tehnologije paralelno tokom rada. Svakako, sada imamo dosta kurseva koji nam omogućavaju da se zaposlimo i dođemo do prvog posla, baš u ovom sektoru”, navodi Turinski.

On naglašava da kursevi uz pomoću kojih se neko može zaposliti u IT industriji nisu striktno vezani za programiranje, već i za dizajn i slične stvari.

“Poslovi koje takođe možemo da radimo vezani su I za, na primer, društvene mreže. Imate mnoštvo kurseva koji vas uče kako se rukovodi društvenim mrežama ili oglašavanje na društvenim mrežama. Tako da su to neke osnovne stvari koje možete naučiti preko kursa kada je reč o takozvanim višim pozicijama i da se kasnije bavite tim poslovima”, ističe Turinski.

Kursevi su, dodaje, osnova sa koje krećete, a posle sledi usavršavanje i konstantan lični razvoj.

Pored toga što ima dosta stranih platformi na kojima se nalaze hiljade kurseva, poput sajtova Coursera, Udemy i sl, sve je više i domaćih platformi koji korisnicima nude ovakve mogućnosti, poput Krojačeve škole ili Kampstera.

BONUS VIDEO Da li su frilenseri zadovoljni predlogom za obračun poreza?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare