Dalekovod struja
Dalekovodi struja Foto:EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

A kakva cena struje čeka privrednike naredne godine? Vlast je najavila da će struja za privredu biti skuplja, iako se za sada ne zna koliko, dok će za stanovništvo cena struje ostati ista. Privrednici strahuju da će povećanje biti dodatni pritisak, a pojedini - koji su morali da obnove ugovore sa EPS-om - kažu da su cene već sada i 2 i po puta veće.

Diskriminacija – tako deo domaćih privrednika tumači svoje račune za struju poslednjih meseci. Oni koji su se javili redakciji Nove ekonomije tvrde da Elektroprivreda Srbije diskriminiše deo komercijalnih kupaca koji su pre oktobra sklopili nove ugovore i da je za njih cena struje i 2,5 puta veća.

Konsultant Bogdan Petrović za N1 kaže da je EPS zamrznuo cene struje za privredu do kraja 2021. godine, ali da to ne važi za sve. Time, kaže, EPS krši dva zakona.

„Mi sada imamo dve kategorije potrošača struje na tržištu – jedna kategorija su oni kojima ističe ugovor u novembru i decembru, koji imaju privilegiju da koriste staru cenu i drugu kategoriju potrošača koji plaćaju cenu koja je 50-60 odsto veća od ove, koja je zamrznuta za privredu trenutno. Krši se Zakon o energetici i krši se Zakon o zaštiti konkurencije“, navodi Petrović.

PROČITAJTE JOŠ

Iz Elektroprivrede Srbije poručuju da su srpskim privrednicima obezbedili stabilnu cenu na nivou svih prethodnih ugovora pre krize. Kažu da su to uspeli, uprkos činjenici da cene na berzama u regionu „divljaju“ i premašuju i 300 evra po megavat-satu.

„Zamrznute cene“ biće na snazi samo do kraja godine, pa se postavlja pitanje kakav cenovnik će važiti za privredu od januara?

„Cene su do sada, do ovog energetskog šoka bile negde oko 50 do 60 evra po megavat-satu, a sada EPS počinje da traži i dva i više puta, dakle i po 100 i 120 i 130 evra, što je stvarno jedan veliki skok. Da li EPS-u treba dozvoliti da maksimalno podigne cene koliko može ili treba da na EPS gledamo kao na jednu državnu kompaniju čija je uloga i da deluje kao stabilizator u ovakvim situacijama i da kažemo: da, ali EPS iako može da podigne cenu struje – EPS to ne bi trebalo da uradi, jer će time ugroziti konkurentnost srpske privrede, ugroziti izvoz i pogurati inflaciju“, navodi Aleksandar Milošević, ekonomski novinar dnevnog lista „Danas“.

I ne samo što će pogurati inflaciju, već privrednici strahuju da će jedan deo privrede u 2022. stati, jer neće moći da izdrže pritisak ili će trošak morati da ugrade u cene svojih proizvoda.

„Sa tom, 2,7 puta većom cenom, moje srednje preduzeće sa 100 zaposlenih, samo po osnovu razlike između buduće i sadašnje cene električne energije, pokriće 2,5 odsto 90 miliona vredne investicije EPS. To javno preduzeće postaće ekonomski gigant“, ocenuje Zoran Draulić, predsednik srpskog poslovnog kluba Privrednik i vlasnik Point grupe.

Dok je za privredu 2022. neizvesna sa aspekta cena struje – stanovištvo, bar prema obećanjima iz vrha države, nema razloga za brigu. Za građane struja u narednoj godini neće biti skuplja. Optimizam ekonomskih analitičara, ipak, ima rok, jer kažu: obećanja važe do aprila, odnosno izbora.

BONUS VIDEO: ZAMRZNUTE CENE

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar