Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Javno preduzeće "Elektroprivreda Srbije" (EPS) reagovalo je danas na upozorenje predsednika srpskog poslovnog kluba Privrednika i vlasnika Point grupe Zorana Drakulića da će deo srpske privrede da stane zbog poskupljenja struje za privredu od čak 170 odsto i da će to gurnuti Srbiju u još veću inflaciju. Njihova reakcija: Drakulić iznosi neistine, država i EPS zaštitili opstanak privrede.

„Zamrzavanjem cene za kupce na komercijalnom tržištu u jeku najveće energetske krize „Elektroprivreda Srbije“ je zaštitila opstanak privrede i učinila ono što nije uradila nijedna energetska kompanija u regionu,“ navode iz EPS-a u njihovoj pismenoj reakciji na Drakulićeve tvrdnje.

Oni kažu da izjave Zorana Drakulića „apsolutno nisu tačne“, već da njegova kompanija sada plaća struju po 2,7 puta većoj ceni nego ranije zbog toga što se njegova firma umesto preko EPS-a snabdevala preko firme „Energija Gas and Power“, koji više ne postoji. 

PROČITAJTE JOŠ:

Kako oni objašnjavaju, Drakulićeva firma više nije imala gde da kupuje struju pa se u septembru prebacila na dvomesečno rezervno snabdevanje koje obezbeđuje EPS i koje je, „na osnovu preporuke Vlade Srbije“, produženo do kraja godine.

„Privreda Srbije nije oštećena odlukama „Elektroprivrede Srbije“, naprotiv, a nije oštećen ni privrednik Drakulić koji mora da je neobavešten ili zlonameran,“ pišu iz EPS-a. 

Oni tvrde da bi cena struje svima bila kao Drakuliću „da nema odgovorne politike države koju on neargumentovano kritikuje“. 

Na kraju izjave, EPS podseća da „posluje na otvorenom tržištu električne energije u Srbiji kao samo jedan od 63 licencirana snabdevačada“ i da „građani i privreda Srbije imaju najjeftiniju struju i stabilno snabdevanje“ čak i u vreme najveće energetske krize.

Bonus video: Kakvi vetrovi duvaju u EPS?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar