Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Nakon što je Elektroprivreda Srbije odbila da portalu i listu “Nova” dostavi podatke o 20 najvećih dužnika, rukovodstvo te državne kompanije odlučilo je da sakrije informacije i o platama. Naime, EPS je “Novoj” odbio da dostavi podatke o visini primanja generalnog direktora, članova Nadzornog i Izvršnog odbora, uz objašnjenje da oni više nisu javni funkcionere i da bi time povredili pravo na privatnost, zaštitu podataka o ličnosti, ugled...

Pre skoro godinu dana Javno preduzeće “Elektroprivreda Srbije” transformisano je u akcionarsko društvo, a time se očito i zatvorilo za javnost. Do medija sada dopiru informacije o istorijskoj dobiti EPS-a koja je za prošlu godinu, kako je izjavila ministarka Dubravka Đedović Handanović, iznosila oko milijardu evra.

One manje prijatne informacije, sa druge strane, kriju.

Tako je EPS odbio da nam dostavi podatke o platama generalnog direktora, članova Nadzornog i Izvršnog odbora te kompanije, koja je u stopostotnom vlasništvu države, odnosno građana Srbije.

Naime, te informacije “Nova” je zatražila 8. marta , pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. Na našu adresu stigao je odgovor u kojem se taj zahtev odbija.

U odgovoru se EPS navodi da poseduje tražene informacije, ali isključuje njihovu “dostavu” i poziva se na isti zakon i član 14, stav 1. U tom članu se navodi da organ vlasti može ograničiti pravo na pristup informacijama od javnog značaja ako bi time povredio pravo na privatnost, pravo na zaštitu podataka o ličnosti, pravo na ugled ili koje drugo pravo lica na koje se tražena informacija lično odnosi…

Nejasno je zašto bi otkrivanje visine plata čelnih ljudi najvećeg državnog preduzeća moglo da ugrozi neka od ovih prava, pogotovo što građani imaju pravo da znaju kako se troši novac kompanije koja je u njihovom vlasništvu.

Foto: Nova.rs

EPS se takođe u svom odgovoru poziva i na Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, kao i na autentično tumačenje Zakona o sprečavanju korupcije, po kojem direktori i članovi NO akcionarskog društva nisu javni funkcioneri.

Inače, Elektroprivreda Srbije još nije izabrala generalnog direktora, iako je raspisala konkurs još u avgustu prošle godine. Na toj funkciji je u v.d. stanju Dušan Živković, dok Nadzorni odbor ima sedam članova. Među njima je i troje Norvežana – Oluf Ulset, Per Sanderud i Hilde Baken, dok su Vladan Živanović, Dejan Ostojić, Igor Petković i sindikalac Miodrag Ranković članovi iz Srbije.

U Izvršnom odboru su, osim Dušana Živkovića, Milan Laković, Zorana Stojković, Savo Bezmarević, David Žarković i Radovan Stanić.

Zahtev za informacijama o visini primanja drugi je u kratom roku koji je EPS odbio “Novoj”. Podsećamo, u februaru je ta kompanija odbila da nam dostavi spisak 20 najvećih dužnika, navodeći da je to “poslovna tajna”.

BONUS VIDEO Redovi u EPS-u ali ne zbog plaćanja – već pritužbi građana na visinu računa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare